Egyházi élet

Az alábbiakban egyházi témájú híreket közlünk

Napi evangélium RSS

Napi Evangélium RSS

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: Ne ítélkezzetek, hogy fölöttetek se ítélkezzenek! Amilyen ítélettel ítélkeztek, olyannal fognak fölöttetek is ítélkezni, és amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek majd nektek is. Miért látod meg embertársad szemében a szálkát, a magadéban meg nem veszed észre a gerendát? Vagy hogyan mondhatod embertársadnak: „Hadd vegyem ki szemedből a szálkát!”, holott a te szemedben gerenda van? Képmutató! Vedd ki előbb a saját szemedből a gerendát, és csak azután láss hozzá, hogy kivedd embertársad szeméből a szálkát! Mt 7,1-5

Elmélkedés

„Amilyen ítélettel ítélkeztek, olyannal fognak fölöttetek is ítélkezni” – mondja Jézus a mai evangéliumban. Kijelentésének első része a mi emberi ítélkezésünkre, a második része pedig a fölöttünk való isteni ítéletre vonatkozik. Ha szó szerint vennénk ezt az arányosságot, akkor aligha számíthatnánk Isten irgalmára, mert az emberi ítéleteinkre inkább az igazságtalanság, míg az istenire az igazságosság a jellemző.

A világ történetének legigazságtalanabb emberi ítélete, amely a hitetlenségnek és a gonoszságnak a pillanatnyi győzelme a törvényesség látszatának megőrzésével: Jézus pere és halálra ítélése. Az ember által hozott igazságtalan ítélet és annak végrehajtása mégis a legnagyobb jót, a mi megváltásunkat és üdvösségünket eredményezte Isten szándékából.

Ha negatív előítélettel vagyok mások iránt, ha elhamarkodottan rossz ítéletet hozok embertársaimról vagy ha rosszul és igazságtalanul ítélem meg az embereket, mindannyiszor magát Jézust ítélem el és küldöm a keresztre. Helytelen és igazságtalan ítéleteimmel, amelyeket embertársaim felett mondok, Pilátushoz hasonlóan mindannyiszor halálba küldöm az Urat. Mások élete megítélésében inkább legyek késedelmes, a magam hibáinak megítélésében és beismerésében viszont ne késlekedjek! Az ítélkezés helyett legyen bennünk mindig készség a megbocsátásra és a kiengesztelődésre!

(c) Horváth István Sándor

Imádság

Kérünk Urunk, Istenünk, taníts meg bennünket arra, hogy helyesen kérjük tőled azt, ami javunkra szolgál! Te kormányozd életünk hajóját magad felé, minden viharvert lélek csendes kikötője! Mutasd meg az irányt, amerre mennünk kell! Újítsd meg bennünk az engedelmesség lelkületét!

Posted: June 25, 2017, 10:00 pm

Magyar Kurír

Katolikus Hírportál

Június 24-én meglátogatták a Szentatyát a „Sette Colli” (hét domb) nevű úszóviadalon részt vevő sportolók és az Olasz Úszószövetség vezetői. Sok magyar versenyez Rómában, az úszókat Kapás Boglárka és Jakabos Zsuzsanna képviselte a találkozón.
Posted: June 25, 2017, 6:50 pm
Június 25-én Mosonmagyaróváron Veres András győri megyéspüspök a Szent László-emlékévhez kapcsolódóan ünnepi szentmisét mutatott be a Szent Gotthárd-templomban, amely mellett elkészült az egykori Szent László-kápolna alapjait jelző emléktábla.
Posted: June 25, 2017, 5:59 pm
Szentmisével és hivatalos megnyitóval vette kezdetét a Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) Győrben június 25-én. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate bizottsága által ötödször megrendezett esemény idei mottója: „A család szeretete az Egyház öröme”.
Posted: June 25, 2017, 5:30 pm
Kerényi Lajos SchP a budapesti Szent Kereszt-templomban mutatta be vasmiséjét június 25-én. Ünnepi homíliát mondott Erdő Péter bíboros, prímás.
Posted: June 25, 2017, 4:33 pm
Június 25-én a délben a szentatya arról tartott elmélkedést a napi evangélium alapján, hogy Jézus felkészíti övéit az üldöztetésekre, de azt is megígéri, hogy sosem lesznek egyedül. Ferenc pápa beszédét teljes terjedelmében közöljük az alábbiakban.
Posted: June 25, 2017, 3:59 pm
A lazaristák 400. jubileumi évében ünnepli pappá szentelése 70. évfordulóját Termeczky Jenő CM. A hálaadó rubinmisét június 23-án, Jézus Szent Szíve ünnepén mutatták be Budapesten, a lazarista központi ház Szent Gellért-kápolnájában – tájékoztatott Bényei Botond CM.
Posted: June 25, 2017, 3:30 pm
Okleveleket és díjakat adtak át a Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudományi Karának diplomaosztó ünnepségén június 23-án a gyulai Nádi Boldogasszony-plébániatemplomban. A rendezvényen aláírták a főiskola, a Békés Megyei Központi Kórház, a Gyulai Várfürdő Kft. és a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye közötti stratégiai megállapodást is.
Posted: June 25, 2017, 3:00 pm
Legyen olyan szívetek, amely kitartó az Úrban, olyan, amelyet legyőzött a Szentlélek, amely nyitott és készséges a testvérek iránt – mondta Miguel Maury Buendia apostoli nuncius Szatmárnémetiben, a Jézus Szíve-búcsún június 25-én.
Posted: June 25, 2017, 2:30 pm
Ozsvári Csaba (1963–2009) nemzetközi hírű ötvösművész, az egyházművészet kiemelkedő, másokkal össze nem hasonlítható alakja volt. Árkossy István grafikus, festő, író tanulmányában ezt az egyedülálló életművet mutatja be az özvegy, Ramocsai Imri és mások visszaemlékezései alapján.
Posted: June 25, 2017, 2:00 pm
A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.
Posted: June 25, 2017, 1:30 pm
Bodnár Boglárka írását olvashatják a pécsi székesegyház legkorábbi apostolszobrairól, melyek immár a pécsi püspökség udvarán állnak.
Posted: June 25, 2017, 12:59 pm
Amint az június 18-án, Aranyszájú Szent János Isteni és Szent Liturgiáján elhangzott Rozsályon, a templom 2013-14-ben jelentős pályázati forrásból újult meg. A közel 30 millió forintos beruházással a 90 éves épület kívül-belül megszépült.
Posted: June 25, 2017, 12:00 pm
Keresztelő Szent János ünnepén, június 24-én, Budapesten, a Szent Ferenc Sebei-templomban szentmise keretében hat új rendtagot avattak a Szuverén Máltai Lovagrendben.
Posted: June 25, 2017, 10:33 am
Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.
Posted: June 25, 2017, 10:00 am
Több ezer zarándok vett részt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Szent László-évben rendezett központi ünnepségén Szabolcs községben, az I. László király által 1092-ben összehívott nemzeti zsinat helyszínén június 24-én. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Erdő Péter bíboros, prímás volt.
Posted: June 24, 2017, 6:56 pm
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia rendezvényén, a Katolikus Társadalmi Napokon is kiállítják az együttérzés szobrát. A Hajléktalan Jézus-szobor június 25. és 27. között lesz látható a győri Dunakapu téren.
Posted: June 24, 2017, 5:56 pm
Történelmi esemény részesei lehettek a nyíregyháziak június 23-án, amikor városukban köszönthették hazánk egyik legfontosabb kincsét, Szent László király Győrben őrzött koponyacsont-ereklyéjét, melyet Veres András püspök és Bognár István, a győri székesegyház plébánosa, az ereklye őre kísértek el.
Posted: June 24, 2017, 5:01 pm
A vasmiséjét ünneplő Kerényi Lajos atyával beszélgettünk.
Posted: June 24, 2017, 4:00 pm
A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.
Posted: June 24, 2017, 3:37 pm
A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében 2015-ben szentelt Fanea József, a római Német-Magyar Kollégium diákjának hasznos összeállítása a Vatikánba látogatók számára.
Posted: June 24, 2017, 3:00 pm
Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és a Váci Egyházmegye a saját, a rokonok, és a Főszékesegyházi Káptalan nevében is megrendült szívvel, de Isten akaratát készséges lélekkel elfogadva tudatja, hogy Zimonyi János protonotárius, kanonok, érseki tanácsos, ny. plébános életének 86., áldozópapságának 57. évében, 2017. június 22-én az örökkévalóságba költözött.
Posted: June 24, 2017, 2:34 pm
Évközi 12. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 10,26–33)
Posted: June 24, 2017, 2:00 pm
Keresztelő Szent János születésének ünnepén, június 24-én a Székesfehérvári Egyházmegye hagyományainak megfelelően papszentelést tartottak a székesegyházban. Spányi Antal megyéspüspök pappá szentelte Visnyei Lászlót és diakónussá szentelte Rohrbacher János papnövendéket.
Posted: June 24, 2017, 1:11 pm
Június 17-én, szombaton ünnepre gyűltek össze a hívek az attalai plébániatemplomban. Egykori lelkipásztoruk, a 27 évvel ezelőtt elhunyt Kertész Antal Székesfehérvárról hazaszállított földi maradványai előtt rótták le tiszteletüket, s végakaratának megfelelően nyugalomra helyezték a falu temetőjében.
Posted: June 24, 2017, 1:00 pm
Jézus Szíve ünnepén, június 23-án a szeretetszolgálat tizenegy intézményének gondozottjai és gondozói indultak el Mátraverebély-Szentkútra, hogy a kegyhelyen lelki élményekkel töltekezzenek és elnyerjék a teljes búcsút önmaguknak vagy elhunyt szeretteiknek.
Posted: June 24, 2017, 12:33 pm
A szerző óbudai, sváb származású, 1934-ben született Budapesten. Könyvében az óbudai 21. számú Gárdonyi Cserkészcsapat történetét írta meg, személyes emlékeinek a felidézésével.
Posted: June 24, 2017, 12:00 pm
Június 23-án, pénteken Székely János kinevezett szombathelyi püspök vezetésével, a Szent Egyed közösség szervezésében, a budapesti Szent József-templomban ökumenikus imádságot tartottak azokért a menekültekért, akik a béke és egy jobb élet reményében Európa felé vezető útjuk során haltak meg.
Posted: June 24, 2017, 11:05 am
Az előző évek hagyományához híven 2017-ben is közöljük a Balaton környéki településeken található templomok nyári miserendjét. A táblázat néhány távolabbi, turisztikai szempontból jelentős helység (Sümeg, Veszprém, Zirc, Hévíz, Zalakaros) misézési rendjét is tartalmazza.
Posted: June 24, 2017, 10:02 am
Az előfutár, az Úr útjának előkészítője, Keresztelő Szent János életét idézzük fel születése ünnepén, liturgikus ünnepnapján, június 24-én.
Posted: June 24, 2017, 9:02 am
Jézus Szíve ünnepén, június 23-án Erdő Péter bíboros, prímás mondott ünnepi szentmisét és szolgáltatta ki a bérmálás szentségét harmincnégy fiatal számára a magyar jezsuiták pesti főtemplomában. A templomigazgatóság a jeles nap alkalmából több új kezdeményezést is útjára indított.
Posted: June 24, 2017, 6:36 am

katolikus.hu RSS

Hírek, elemzések, képes tudósítások a Magyar Katolikus Egyházról

Ünnepi megnyitóval kezdődött el június 25-én 14 órakor az idei Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) a győri Dunakapu téren. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által szervezett rendezvény ez évi mottója: „A családban megélt szeretet öröme az Egyháznak is öröme” (Amoris laetitia) – a KATTÁRS idei központi gondolata a család témája. A Szent László-évet is ünneplő rendezvény színes programját kerekasztal-beszélgetések, előadások, koncertek, játékok és kon f erenciák alkotják, melyet idén sport, ifjúsági, gyerek- és interaktív programok is kiegészítenek.
Posted: June 25, 2017, 6:25 pm
Június 26-án, hétfőn Győrben a Richter János Hangverseny- és Konferenciateremben (Győr, Aradi vértanúk útja 16.) tudományos konferenciát, könyv- és filmbemutató tartanak. 10 órakor köszöntőt mond: Veres András győri megyéspüspök, Somogyi Tivadar, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere, Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár. 10.20 órakor kezdődik a konferencia I. szekciója. 18.30 órakor Győrben, a Dunakapu téri szabadtéri színpadnál ünnepi vesperást mond Veres András győri megyéspüspök.
Posted: June 23, 2017, 9:21 am
Július 2-án, vasárnap, Sarlós Boldogasszony ünnepén az együtt járók, jegyesek, fiatal házasok, gyermeket várók és gyermekre vágyók búcsúját tartják Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhelyen (Nagyboldogasszony-bazilika Nemzeti Kegyhely 3077 Mátraverebély, Szentkút 14.). 11 órakor szentmisét mutat be Bíró László tábori püspök.
Posted: June 23, 2017, 9:18 am
Július 1-jén, szombaton 11 órától a főegyházmegyei zarándoklaton ünnepi szentmisét mondanak a Szent László templomban (8925 Búcsúszentlászló, Arany János u. 15.) melynek főcelebránsa Márfi Gyula veszprémi érsek.
Posted: June 23, 2017, 9:17 am
Június 30-án, pénteken 18.30 órakor a Pécsi Tudományegyetem végzős orvostanhallgatói a Jézus Szíve Templomban (7624 Pécs, Ifjúság útja 8.) kérik Udvardy György pécsi megyéspüspök áldását az avatásuk előtt.
Posted: June 23, 2017, 9:16 am
Június 30-án, pénteken 10 órától az ózdi Szent Kereszt templomban (3600 Ózd, Ív út 2.) szentmisét mutat be Ternyák Csaba egri érsek és kiszolgáltatja a beavató szentségeket.
Posted: June 23, 2017, 9:15 am
Június 29-én, csütörtökön 18 órától a Pécsi Egyházmegye fővédőszentje, Szent Péter ünnepén Udvardy György megyéspüspök szentmisét mutat be a Pécsi Székesegyházban (7621 Pécs, Dóm tér 1.). A szentmise után egyházmegyei kitüntetéseket adnak át.
Posted: June 23, 2017, 9:14 am
Június 28-án, szerdán 18 órától Jézus ima találkozó lesz Debrecenben, az Attila téri főszékesegyházban (Istenszülő Oltalma Görög Katolikus Templom 4029 Debrecen, Attila tér,) Kocsis Fülöp hajdúdorogi metropolita részvételével. Az imádság vecsernyével kezdődik. További részletek: http://hd.gorogkatolikus.hu/Jezus-ima-Debrecenben-2017-junius-28
Posted: June 23, 2017, 9:12 am
Június 27-én, kedden Somogyvárra a Nemzeti Emlékhelyre (8698 Somogyvár, Kupavár hegy Kupavezér u.) Szent László katonai zarándoklatot szerveznek "A Szent hitével és a harcos bátorságával" címmel. A zarándoklat fővédnöke: Dr. Simicskó István Magyarország honvédelmi minisztere. A zarándoklat védnökei: Balás Béla emeritus kaposvári püspök, Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar Főnök, Móring József Attila Somogy Megye 3. választókerület, országgyűlési képviselő, dr. Neszményi Zsolt Somogy Megyei Kormányhivatal, kormánymegbízott, Szita Károly Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere. 10.30 órakor katonai tiszteletadással bemutatott ünnepi szentmisét celebrál Balás Béla emeritus kaposvári püspök. Szentbeszédet mond: Bíró László tábori püspök.
Posted: June 23, 2017, 9:11 am
Június 27-én, kedden 10 órakor kezdődik a győri Szent László-napok keretében a Dunakapu téren az ünnepi szentmise és hagyományos körmenet a Szent László-hermával, amelynek fő celebránsa: Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.
Posted: June 23, 2017, 9:07 am

BonumTV

Jelen vagyunk!

Author: bonum
Posted: June 25, 2017, 10:20 pm

Author: bonum
Posted: June 25, 2017, 8:37 pm

Kerényi Lajos piarista szerzetes vasmiséje a budapesti Szent Kereszt-templomban. Ünnepi szentbeszédet mondott Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.
Author: bonum
Posted: June 25, 2017, 8:06 pm

A történelmi Hagia Sophia-ban iszlám imádságot tartottak. 2017. június 21-én a törökországi Vallási Ügyek Elnökségének elnöke, Mehmet Görmez iszlám imádságban vett részt az isztambuli Hagia Sophia-ban, melyet az állami televízió is közvetített. A Hagia Sophia először keresztény templom volt, később mecsetként használták, majd 1935-ben múzeumként nyitotta meg kapuit Mustafa Kemal Atatürk, a Török ​Köztársaság alapítójának ...
Author: bonum
Posted: June 25, 2017, 7:39 pm

Author: bonum
Posted: June 25, 2017, 1:20 pm

Kettős ezüstmisét ünnepelt Dr. Tóth Damján, ferences szerzetes és Sabjanics Miklós, plébános Esztergomban a Szent Anna-templomban.
Author: bonum
Posted: June 25, 2017, 1:06 pm

Author: bonum
Posted: June 25, 2017, 10:31 am

Author: bonum
Posted: June 24, 2017, 1:28 pm

Author: bonum
Posted: June 24, 2017, 6:57 am

Tárgyalásra szólította fel a Venezuelában szembenállókat a Vatikán. Bernardiro Auza érsek szerint ugyanis a venezuelai politikai krízis tárgyalások útján megoldható lenne, ezért komoly és őszinte tárgyalásra kérte a feleket. A Vatikán képviselője hozzátette azt is, hogy a venezuelai lakosok kéréseit is meg kell hallgatni és véget kell vetni Nicolas Maduro elnök pusztító erőszakának. Venezuelában hónapok ...
Author: bonum
Posted: June 23, 2017, 3:15 pm

gloria.tv - minél katolikusabb, annál jobb

A Vallási Művek Intézetének egykori igazgatója, Ettore Gotti Tedeschi (72 éves) a La Verità-ban tett megjegyzést Ferenc hallgatásáról a négy bíboros ‘dubia’- ját illetően.
Tedeschi szerint Ferenc hallgatása két magától értetődő üzenetet küld. Először is, a pápa ellentmond saját magának, mivel kifejezetten arra kérte a bíborosokat, hogy nyiltan beszéljenek, de most nem hajlandó válaszolni a ‘dubia’-ra. Másodszor pedig egy “új katolikus erkölcsöt” ír elő, amelyet nem a parancsolatokra alapoz, hanem a világ által teremtett körülményekre.
A múltban, az egyház lelkipásztorai megerősítették az egy, teljes és objektív igazságot, írja Gotti Tedeschi. Most egy szubjektív igazságra “hallgatnak”, amely nyitott a különböző értelmezésekre. Az új egyház, szerinte, úgy tűnik, hogy lemond a tanításairól “kivéve, ha a környezetet, a szegénységet és a bevándorlást érinti”.
Ebben az egyházban - Gotti Tedeschit idézve - “inkább a körülmények határozzák meg a doktrínát, mint fordítva”.
Kép: Ettore Gotti Tedeschi, © Giorgio March…
Posted: June 25, 2017, 8:49 pm
Thomas Reese S.J. atya (71 éves) kiértékelte Ferenc pápa reformjait a Római Kúriát illetően: „Csak egy 3-ast (C+) kellene kapnia a teljesítményéért” - írja a baloldali National Catholic Reporter-ben.
Reese megfigyelte, hogy a pénzügyi reform nincs befejezve. Az új Kommunikációs Titkárság egyesített részlegeivel „hosszú ideig zavarban marad”. És a vatikáni hivatalok egyéb reformjait meg sem fontolják.
Kép: Thomas Reese, Twitter, #newsJjlquyezrw
Posted: June 25, 2017, 8:04 pm
Június 21-én Edward Pentin közzétett egy interjút, amelyet Gerhard Ludwig Müller bíborossal, a Hittani Kongregáció prefektusával készített.
“F M Shyanguya” Twitter-felhasználó megkérdezte Pentin-t, hogy miért nem kérte meg a bíborost, hogy válaszoljon a négy bíboros ‘dubia’-jára, Amoris Laetitia-t illetően.
Pentin válaszolt: „Megtagadta volna a választ a kérdésekre - a pápa azt mondta neki, hogy ne válaszoljon.”
Kép: © Jeffrey Bruno, Aleteia, CC BY-SA, #newsBilioijgiw
Posted: June 24, 2017, 7:28 pm
A látszólag bosszús Nairobi-i bíboros, John Njue óva intette az apákat, amiért ésszerütlen menyasszony árat követelnek a lányaikért. Elmesélte, hogyan lépett közbe, amikor egy após lemondta az esküvőt, amiért nem fizettek ki neki 250 000 kenyai shillinget [majdnem 2400 dollárt], mint menyasszony árat.
„Nagyon mérges lettem” - mondta Njue. Arra kérte az apóst, hogy találkozzon vele, „de amikor az idős ember meghallotta, hogy találkozót kértem vele, csak hogy üdvözöljem őt, visszautasította a találkozót és inkább azt mondta a papnak, hogy az esküvő folytatódik, mert nem akar problémát a püspökkel” - tette hozzá Njue, miközben a tömeg nevetett.
A bíboros a múlt vasárnapi misén mondott szentbeszédet a Család Nap alkalmából az Áldott Szentség katolikus templomban, Buruburuban (Nairobi, Kenya).
Kép: John Njue, © Nickel Chromo, CC BY-SA, #newsEovpabqyxt
Posted: June 24, 2017, 7:06 pm
Az olasz Lombardia régió, melynek székhelye Milánó, 133 000 eurót kell fizessen Beppino Englaronak, amert nem engedte meg, hogy halálra éheztesse Eluana lányát. Eluana egy 1992-ben szenvedett autóbalesetet követően kómába esett. Azóta Englaro azért harcolt, hogy eutanáziát hajtsanak végre a lányánál.
Eluanát 1994 óta Lecco-ban ápoló apácák hajlandóak voltak továbbra is folytatni a könyörületes ápolást, és arra a pontra jutottak, hogy megkérték Eluana édesapját, aki holtan akarta őt, hogy hagyja ott és felejtse el a lányát.
De Englaro úr úgy döntött, hogy egy másik kórházba helyezi át Eluanát. Egy hosszadalmas bírósági csata után, 2009-ben megengedték neki, hogy halálra éheztesse őt.
Kép: Beppino Englaro, © Mattia Luigi Nappi , CC BY-SA, #newsOioffopovo
Posted: June 24, 2017, 10:58 am
A német kapucinusok úgy döntöttek, hogy tönkreteszik a Szent Konrád templomot, amely a világhírű bajor zarándokhelyen, Altöttingben, Németországban található.
Június 19-én elkezdték azt, amit „felújításnak” neveznek. Körülbelül kétmillió euróba fog kerülni, és 2018 áprilisában lesz kész.
A szerzetesek tartományfőnöke, Marinus Parzinger atya, elmagyarázta a Altöttinger Liebfrauenbote-ban, hogy a templom [gyönyörű] mellékoltárai már tönkrementek egy helyreállítás során, 1953 és 1956 között.
Elmagyarázta, hogy ez a helyreállítás még nem következett be a második vatikáni zsinat iránymutatásainak megfelelően, amely most azonban megtörténik.
Miután elkészül, a templom egy krematórium termének a bájával fog rendelkezni, amely megfelelően tükrözi majd az egyház helyzetét Németországban és különösen a német kapucinusokét.
#newsJzoitfegsd
Posted: June 22, 2017, 8:22 pm
Június 13-án elindították a boldoggá avatási eljárást az olasz laikus nő, Chiara Corbella (+2012) számára, aki 28 évesen halt meg. Rákot diagnosztizáltak nála, míg terhes volt a harmadik gyermekével, és visszautasított mindenféle kezelést, amely ártott volna a még meg nem született gyermekének. Egy évvel Francesco fiának a születése után meghalt.
Halála előtt a következőt írta a fiának: „Bármit is teszel, csak akkor lesz jelentőségteljes, ha az örök életre gondolsz. Ha valóban szeretsz, rájössz arra, hogy semmi sem a tied, mert minden egy ajándék.”
Kép: Cover Chiara Corbella Petrillo: A Witness to Joy, #newsFdertrxthu
Posted: June 22, 2017, 7:38 pm
Peter Smith atya, a glasgow-i főegyházmegye korábbi kancellárja elmondta a Catholic Observer-nek, hogy a második vatikáni zsinat reformjai hozzájárultak az egyház homoszexuális zaklatás válságához. Az 1970-es években a homoszexuális zaklatással vádolt papokat nem megbüntették, hanem terápiára küldték.
Smith atya szerint, a második vatikáni zsinat „arra kért minket, hogy pasztorálisan járjunk el” és „törődjünk az emberekkel”, a korábbi „büntető igazságszolgáltatás” megközelítés helyett.
Ugyanaz a kettősség erősen támogatva van Ferenc pápa által az egyház minden területén.
Kép: © A H T, Flickr, CC BY-NC-ND, #newsMqmmjdultc
Posted: June 22, 2017, 7:10 pm
Június 6-án a cruxnews.com egy érdekes interjút tett közzé az argentin L'Osservatore Romano protestáns szerkesztőjével, Marcelo Figueroával, Ferenc pápa egy közeli barátjával.
Figueroa kitart amellett, hogy Ferenc pápa „egyszerűen nem köthető semmilyen ideológiához”. De ezután Figueroa erőszakosan és egyoldalúan odacsap a „bármiféle vallás fundametalistáinak, akik úgy vélik, hogy ők a vallásosság tulajdonosai és akik megpróbálják rákényszeríteni másokra.” - mintha Ferenc pápa nem kényszerítené rá a sajátját.
Továbbá: „Ha az ultrakonzervatív fundamentalisták, vagy az ellentétes oldalon állók ilyennek vagy olyannak akarják címkézni, az a saját problémájuk.”
Figueroa még azt is állítja, hogy „a média és a vállalatok ellenzik [Ferencet].”
Kép: © Jeon Han, korea.net, CC BY-SA, #newsBgxglgyoge
Posted: June 21, 2017, 10:06 pm
Május 6-án Maria Fides (Nicoletta) Falzoni nővér ünnepélyes fogadalmat tett az olaszországi Isola di San Giulio bencés apátságában. 2011 augusztusában Mejugorjéba látogatott, majd egy évvel később kolostorba vonult. Maria Fides nővér 2002-ben üzleti gazdaságtani diplomát szerzett és márkamenedzserként dolgozott egy dohányipari multinacionális cégnél.
A kolostor apácafőnöknője és alapítója, Anna Maria Cànopi (86 éves) írta a Keresztút szövegét, amelyet II. János Pál használt a Colosseumnál 1993-ban.
Kép: Screenshot lazione.it, #newsLszjausknq
Posted: June 21, 2017, 9:04 pm
Április 25-én Ferenc pápa egy második levelet is kapott a négy ‘dubia’ bíborostól. A levelet Carlo Caffarra bíboros írta alá, a másik három, Brandmüller, Burke, és Meisner bíboros nevében is. A levél tegnap került nyilvánosságra.
Caffarra a levélben kiemeli, hogy az Amoris Laetitia után „ami bűnnek számít Lengyelországban, az jónak számít Németországban, ami tiltott a philadelphiai főegyházmegyében, az megengedett Máltán.”
Ferencnek már második alkalommal nem volt bátorsága válaszolni. A levélben a bíborosok kihallgatást kérnek Ferenctől, hogy beszélhessenek vele a „megosztottságról”, a „zavarról” és az „összezavarodottságról”, amit az Amoris Laetitia keltett.
Kép: © Jeffrey Bruno, CC BY-NC-ND, #newsGqnoohnihx
Posted: June 21, 2017, 7:37 pm
Június elején a 49 szamoai parlamenti képviselő közül 43 szavazott az alkotmány I. cikkének megváltoztatására, amely most így szól: „Szamoa az Atya, a Fiú és a Szentlélek által alapított keresztény nemzet.”
A Törvényhozó Gyűlés módosította az alkotmányt annak érdekében, hogy az szekuláris államot keresztény állammá alakítsa. Ennek a lépésnek a fontos motivációja az volt, hogy megvédje az államot a nyugati kulturális imperializmustól. Szamoa lakosságának 98%-a keresztény és 20%-a katolikus.
Kép: Cathedral in Apia, © Michael Coghlan, Flickr, CC BY-SA, #newsRlywelehya
Posted: June 20, 2017, 7:57 pm
A Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyházban ünnepelt Úrnapja alkalmából, vasárnap este, Ferenc pápa ezzel az ezüst pásztorbottal jelent meg. A genovai Ilva acélipari vállalat munkásaitól kapta, amelyet Ferenc pápa június 27-én látogat majd meg.
A pásztorbot 170 cm hosszú és súlya 3,5 kg.
#newsFdnplavlkq
Posted: June 19, 2017, 10:07 pm
XVI. Benedek elmondta az egyházellenes, Focus német folyóiratnak,hogy néha honvágya van, de azt mondja, hogy a Vatikán „gyönyörű”. Az egykori pápa már nem játszik a zongorán, mivel a kezei már nem engedelmeskednek, „és már a fejem sem”, tette hozzá.
A titkára, Georg Gänswein érsek úgy véli, hogy az egykori XVI. Benedek pápa nem élt volna sokáig, ha nem mondott volna le.
Kép: Benedict XVI, © Madrid11, Flickr, CC BY-NC-ND , #newsXxigdjiczf
Posted: June 19, 2017, 9:57 pm
Az olaszországi Katonai Ordinariátus, amely közvetlenül az Apostoli Szentszék alá tartozik, „engedélyezi” az elvált és polgárilag újraházasodott hívők szentségekben való részesülését, amely teljesen ellentmond az Újszövetségnek és a katolikus doktrínának. Ezt a katolikus hittől történő eltérést az Ordinariátus által közzétett irányelv erősíti meg. Egy bevezetőt tartalmaz a pro-homoszexuális és válást támogató Francesco Coccopalmerio bíboros, a Pápai Törvénymagyarázó Tanács elnöke által.
Kép: © U.S. Naval Forces Central Command, CC BY , #newsVsyfeqqupu
Posted: June 19, 2017, 9:45 pm
Az amerikai katolikusok és lelkipásztoraik szinte egyenletesen oszlanak meg demokraták és republikánusok között, egy tanulmány szerint, amelyet Eitan D. Hersh, a Yale egyetem adjunktusa tett közzé.
A liberális judaizmus rabbijai az Egyesült Államok legdemokratikusabb csoportja, őket követik az unitárius, afrikai metodista episzkopális, illetve konzervatív zsidó lelkipásztorok. Az orthodox zsidók is főként demokratikusak. Számos evangélikus és baptista egyház túlnyomórészt republikánus.
Kép: © Samantha Celera, CC BY-ND , #newsTtgxnyouqp
Posted: June 19, 2017, 9:08 pm
Szerdán, az amerikai apostoli nuncius, Christophe Pierre, az amerikai püspökökhöz szólt, ajánlva nekik a Latin-Amerikai püspökök aparecidai V. Általános Konferenciájának a "Discipleship and New Evangelisation"-ról (Tanítványság és új evangelizációról) szóló záródokumentumát.
Pierre nem említette, hogy a dokumentum nem volt pozitív hatással az egyházi életre. Aparecida előtt és után is a katolikus egyház drámai veszteségeket szenvedett minden latin-amerikai országban, különösen El Salvadorban, Guatemalában, Hondurasban, Nicaraguában, Costa Ricában, a Dominikai Köztársaságban és Brazíliában.
Kép: © Geraint Rowland, CC BY-NC , #newsMktvtcrrfa
Posted: June 19, 2017, 8:43 pm
Újjáépítési ruhát tizenhetedik század magyar nemes alapuló portré Gróf Batthyány Kristóf. Gyapjú keskeny nadrágok, és kaftán della, cap-cap. Csak egy ló, páncél, és huszár fa, mint amilyennek látszik. (Google-fordítás)
www.facebook.com/MalopolskaChoragiewHusarska/
Posted: June 18, 2017, 11:49 pm
Georg Gänswein érsek június 15-én elmondta a Rome Reports-nak, hogy XVI. Benedek mindig kapcsolatban áll Ferenc pápával.
Hozzátette: „Benedek pápa Ferenc pápában az idejének az emberét, az Úr igaz tanúját látja, olyasvalakit, aki sikeresen felépíti az emberek hitét bátorsággal, és néha olyan módszerekkel , amelyek kevésbé hagyományosak.” Mindazonáltal, ez az ő stílusa - és mindenkinek meg van a magáé - ez Ferenc pápa stílusa, amelyet Benedek pápa nagyon értékel.”
Kép: Benedict XVI., © Mazur, www.thepapalvisit.org.uk, CC BY-NC , #newsAswkatfvrz
Posted: June 18, 2017, 6:33 pm
A német püspökök hírlapja csütörtökön tagadta, hogy a felszentelés szavai a kenyeret és a bort Krisztus testévé és vérévé változtatnák. A német litrugista, Albert Gerhards atya szavait idézve, az eucharisztikus imádság állítólagos „mágikus megértésére” figyelmeztet. Elmondása szerint a felszentelés nem ezen szavak kimondásakor történik. Gerhards számára a felszentelés szavainak csak „katechetikai funkciója van”.
Ha Gerhardsnak igaza lenne, akkor a mise alatt a pap által, Krisztus nevében kiejtett „ez az én testem” és „ez az én vérem” szavak hazugságot tartalmaznának.
Gerhards ellentmond a katolikus egyház katekizmusának is (1377), „Krisztus Eucharisztikus jelenléte a felszentelés pillanatában kezdődik.”
Kép: © Lawrence OP, CC BY-NC-ND , #newsBiwpspheft
Posted: June 18, 2017, 6:16 pm

Vatikáni Rádió

A hang a pápa a párbeszédet a világ

„A Pápa Dél-Szudánért” – ez a neve annak a humanitárius segélynek, amellyel Ferenc pápa konkrétan ki kívánja fejezni szeretetét és lelki közelségét a 2013 óta belháborútól szenvedő lakosságnak. A valamivel kevesebb, mint fél millió dollár értékű segély az egészségügy, az oktatás és a mezőgazdasági munka terén nyújt támogatást. A kezdeményezés párosul a különböző szerzetesi kongregációk és nemzetközi szervezetek művéhez, amelyek képviselői Peter Turkson bíborossal, az Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálatában nevű dikasztérium prefektusával együtt június 21-én ismertették a segélytervet a vatikáni sajtóteremben. 

A pápa lelki közelségéhez társul anyagi támogatása

A háború, amelyet a világ néma csendje kísér, rendkívül súlyos humanitárius válságot okoz Dél-Szudánban: több mint hét millió személy éhezik, másfél millió kényszerül menekülésre és most ezreket fenyeget egy kolera-járvány veszélye. Mindennaposak a tömeges mészárlások, a polgári lakosság ellen elkövetett kegyetlenségek. A pápa szüntelenül imádkozik az áldozatokért, akiknek segélykiáltását nem hallják meg. Nem keresheti fel az országot a teljes bizonytalanság miatt, de addig is, amíg személyesen nem látogathat el Dél-Szudánba, ezen a módon kívánja kifejezni közelségét – mondta a sajtótájékoztatón Peter Turkson bíboros. A pápai projekt két kezdeményezése az egészségügy területét érinti, egy az oktatást, egy másik pedig a mezőgazdaságot segíti elő. Ezeken a területeken az egyház a kezdetektől fogva hozzájárul a legutolsók támogatásához, a valóban átfogó fejlődéshez – tette hozzá a bíboros.

Hangsúlyozta: a Szentatya nagyon reméli, hogy hamarosan hivatalos látogatást tehet az országban. Az egyház soha nem zárkózik be a reménység előtt. Ehelyett szolidaritásra, együttérzésre és merész választásokra szólít fel annak tudatában, hogy az isteni Gondviselés mindig képes olyan dolgok megvalósítására, amelyeket az emberi szív remélni sem mer.

A pápa támogatása Wau és Nzara kórházainak szól, amelyeket komboniánus atyák vezetnek. „Orvosok és ápolók korlátozott létszámban végzik rendkívül fárasztó munkájukat, de mindezt nagy szeretettel teszik” – tanúskodott Laura Gemignani komboniánus nővér, aki a nzarai kórházban tevékenykedik. „Mindössze egyetlen orvos lát el minden sürgősségi esetet, császármetszést végez, hogy megmentse anyák életét és egész nap a kórházban van. Mi az emberek mellett kívánunk maradni és a pápának, aki egyben papánk is, ez a kezdeményezése azt sugallja, hogy folytassuk tovább szolgálatunkat” – tette hozzá a szerzetesnő. A segélyből részben orvosságokat vásárolnak, részben felemelik az alkalmazottak fizetését.

A képzés és az oktatás terén a „Szolidaritási Társulat Dél-Szudánnal” nevű, az országban jelen lévő szerzetesi kongregációkból álló szervezet részesül a pápai segélyből, amelyet ösztöndíjként használnak fel fiatalok számára. A szervezet a helyi püspöki konferenciával együtt fejti ki tevékenységét.

A cél az önálló létfenntartás biztosítása, az emberi méltóság megőrzése

„Azt akarjuk, hogy az egyes struktúrák önállók legyenek – mondta Yudith Pereira- Rico nővér, a társulat ügyvezető igazgatója. Ezt hangoztatta Michel Roy, a Caritas Internationalis főtitkára is. „Azt szeretnénk, ha az emberek, főleg a kitelepítettek, a földet művelve el tudnák tartani magukat”. A pápai segélyből mintegy 200 ezer eurót vetőmagvak és mezőgazdasági eszközök vásárlására költenek három egyházmegye 2500 családja számára. A kezdeményezés üzenete azonban sokkal nagyobb területet ölel fel: jelképesen azt fejezi ki, hogy többet kell tenni. Ez egyben felhívás a nemzetközi közösség számára: többet kell tenni, meg kell menteni az életeket!  - mondta a Caritas Internationalis főtitkára.

A projekt pénzalapját a Péterfillérek, az Államtitkárság, az Átfogó Emberi Fejlődést Szolgáló dikasztérium, valamint jótevők adományai alkotják. A pápa és a Vatikán a béke megvalósítását célzó aktív közvetítő szerepet is betölt, abban reménykedve, hogy a pápa előbb-utóbb hivatalos látogatást tehet az afrikai földrészre – nyilatkozta Peter Turkson bíboros a vatikáni sajtótájékoztatón.

(vm) 

Posted: June 24, 2017, 12:22 pm

Isten Tiszteletreméltó Szolgája, Teofilius Matulionis 1873. június 22-én született a Vilniustól északkeletre fekvő Utena körzet Kudoriškis falujában Jurgis Matulionis és Ona Juočepyté jómódú földművesek másodszülött gyermekeként. 1873. július elsején keresztelték meg Alunta plébániatemplomában. Négyéves korában elveszítette édesanyját, aki mindössze 27 éves volt. Már gyermekkorában szenvedélyesen szeretett tanulni. Lettországban végezte el gimnáziumi tanulmányait, majd 1892-ben Szentpétervárott lépett be a szemináriumba. Olyan nagyra értékelte a papságot, hogy nem érezte magát méltónak a papi hivatásra, így egy évre félbeszakította tanulmányait, majd 1895-ben tért vissza a szemináriumba. 1900. március 4-én szentelték pappá. Kezdetben, Lettországban helyettes plébánosként majd plébánosként szolgált Varakļāni és Bikava helységekben. 1910-től Szentpétervár Szent Katalin-templomának helyettes plébánosa lett. A fehéroroszországi Mahiljov egyházmegyéjében rábízták az Üdvözítő Szent Szíve templom építését, de a munkálatokat félbe kellett szakítani az 1917-es bolsevik forradalom kitörésekor.

Matulionis atyát első alkalommal 1923-ban tartóztatták le a Belügyi Népbiztosság, az NKVD (Narodnij Komisszariat Vnutrennyih Gyel) ügynökei, Jan Cieplak mahiljovi püspökkel és 15 pétervári pappal együtt. Ekkor három év börtönbüntetésre ítélték. Moszkva Butirki és Szokolnyiki börténében töltötte le az ítéletet. 1925. február 25-én plébániája híveinek közbenjárására szabadon engedték. Visszatért Pétervárra, amely időközben felvette a Leningrád nevet. A Szent Szív templom plébánosaként működött. 1928. december 28-án XI. Piusz pápa jóváhagyásával titokban matregai címzetes püspöknek és a leningrádi apostoli adminisztratúra segédpüspökének nevezték ki. 1929. február 9-én, ugyancsak titokban szentelte püspökké Anton Malecki a leningrádi apostoli vikariátus püspöke.

1929. november 25-én Matulionis püspököt másodszor is letartóztatták és ez alkalommal 10 év munkatáborra ítélték. A Fehér-tenger partján lévő Szoloveckij- szigetekre hurcolták, amely az egyik legszörnyűbb láger volt a Szovjetunióban. 1933 májusában újabb büntetésként egy év elkülönítésre és kényszermunkára ítélték. Október 19-én engedték szabadon tíz pappal és három világi hívővel együtt a Litvánia és a Szovjetunió közötti politikai fogolycsere-egyezménynek köszönhetően. Oroszországban szerette volna folytatni apostolkodását, de vissza kellett térnie Litvániába.

1934-ben a Vatikánban március 24-én magánkihallgatáson fogadta XI. Piusz pápa. Ezután az Egyesült Államokba, a Szentföldre és Lengyelországba látogatott. Litvániába visszatérve Kaunas segédpüspökévé nevezték ki, majd 1938-ban a kaunasi bencés nővérek templomának igazgatója lett. 1928. október 13-án Kaunas érseke, Juozapas Skvireckas helyettes bírósági helynökévé nevezte ki. 1940. április 19-én a litván hadsereg tábori püspöke lett, azonban a június 15-én bekövetkezett szovjet megszállás miatt csak rövid ideig tölthette be ezt a tisztséget.

1943-ban, a német megszállás idején Isten Tiszteletreméltó Szolgája újabb megbízatást kapott: kinevezték a Kaunas és Vilnius között félúton fekvő Kaišiadorys püspökévé. Egy évvel később, 1944-ben, a szovjet csapatok ismét megszállták Litvániát és a kommunista rezsim azonnal megkezdte az egyházüldözést. 1946. december 18-án harmadszor is letartóztatták a főpásztort és 1947. szeptember 27-én hét év börtönre ítélték. Először Orša, majd Vlagyimir börtönébe vitték.

A büntetés letöltése után Isten Tiszteletreméltó Szolgáját 1954-ben a fogyatékkal élők házába szállították az oroszországi Potmába. Csak 1956-ban térhetett vissza Litvániába, de nem kapott rá engedélyt, hogy egyházmegyéjében tartózkodjon. Birštonas plébániájára költözött, ahol a KGB, a szovjet titkosrendőrség állandó megfigyelése alatt tartotta. Előrehaladott kora és súlyos egészségi állapota ellenére egyre inkább elkötelezte magát az egyházmegye irányításában és a litván helyi egyház ügyeinek intézésében. Arra intette az egyházmegye főpásztorait és papjait, hogy ne kössenek kompromisszumot a rezsimmel és ne működjenek vele együtt.

1957. december 25-én XII. Piusz pápa jóváhagyásával és a kommunista rezsim engedélye nélkül püspökké szentelte Vincentas Sladkevičius atyát, a későbbi bíborost, a Kaišiadorys egyházmegye vezetésének biztosítására.

Egy évvel később Matulionis püspököt Šeduvába száműzték, hogy eltávolítsák egyházmegyéjétől. 1960. február 9-én Szent XXIII. János érseki rangra emelte. Még abban az évben, augusztus 7-én a kommunista hatóságok alapos házkutatást tartottak lakhelyén, amely után három nappal elhunyt. Augusztus 23-án Isten Szolgája holttestét székvárosában, Kaišiadorys székesegyházának kriptájában helyezték örök nyugalomra.

Szentté avatási eljárását 1990-ben, Szent II. János Pál uralkodása idején indították el. Ferenc pápa tavaly december 1-jén engedélyezte a Teofilius Matulionis vértanúságát és boldoggá avatását kihirdető dekrétum közzétételét.

(vm)

Posted: June 24, 2017, 12:21 pm

Június 25-én, vasárnap a vilniusi székesegyházban Angelo Amato bíboros lesz a főcelebránsa a szertartásnak, amelyen a boldogok sorába iktatják Isten Tiszteletreméltó Szolgáját, Teofilius Matulionis érseket, Kaišiadorys főpásztorát.

A szovjet kommunista rezsim állami ateizmusának vértanúja Teofilius Matulionis (1873–1962) 1873. június 22-én született, 1892-ben lépett be a szentpétervári szemináriumba, 1900. március 7-én szentelték pappá. 1943-ban nevezik ki Kaišiadorys püspökévé, majd 1962 februárjában a város érsekévé. Néhány hónappal kinevezése után, 1962. augusztus 20-án, 89 éves korában Šeduvában hunyt el.

Halálát a boldoggá avatási akták a „Martirium propter aerumnis carceris” kifejezéssel illetik.

A litván érsek halálát a börtönben elviselt szenvedések okozták

Angelo Amato bíboros, a Szentté avatási Kongregáció prefektusa a Vatikáni Rádiónak adott interjújában elmagyarázta: ez azt jelenti, hogy halálát a börtönben elviselt szenvedések okozták. A hosszú és fájdalmas betegségek a leendő Boldog egész életét végig kísérték fogságaiban, a koncentrációs táborokban, a háziőrizetben és apránként aláásták papi és lelkipásztori erejét. A nélkülözések és a kínzások azonban nem törték meg a jóra való elszántságát. A becsületes lelkiismeretnek abban a sötét korszakában, a nácik és a kommunisták ellenségeskedésének nem volt semmiféle racionális mentsége. Pusztán a Jézus evangéliuma és egyháza iránti gyűlölet eredménye volt – fejtette ki Angelo Amato bíboros.

Mit jelent a keresztény vértanúság? – tette fel a kérdést rádiónk munkatársa, utalva rá, hogy napjainkban sokszor esik szó a mártírokról, a mártíromságról, de talán nem mindig megfelelően használják ezt a kifejezetten keresztény eredetű szót.

Angelo Amato bíboros válaszában rámutatott: a keresztény hagyományban a vértanúság Jézus magasfokú követését jelenti, aki ártatlanul halt meg a kereszten. Krisztus egészen rendkívüli módon van jelen a vértanúban, erőt és bátorságot önt lelkébe. A vértanúk tudatában vannak azoknak a szavaknak, amelyeket Jézus intézett tanítványaihoz: „Ne féljetek azoktól, akik a testet megölik, a lelket azonban nem tudják megölni! Inkább attól féljetek, aki a kárhozatba vetve a testet is, a lelket is el tudja pusztítani! [...]Azokat, akik megvallanak engem az emberek előtt, én is megvallom majd mennyei Atyám előtt” (Mt 10,28-32).

A kommunista országok helyi egyházait hallgatásra kényszerítették

A leendő Boldog életében a vértanúság hosszú éveken át tartott kegyetlen diktatúrák, a nácizmus és a kommunizmus idején, amelyek célja az egyház megsemmisítése volt. Csökkentették, majd megszüntették a szemináriumokat, kísérletet tettek egy nacionalista (nemzeti) egyház megalapítására, feloszlatták a férfi és női szerzetesrendeket, megtiltottak minden kapcsolatot Rómával, felszámolták a katolikus sajtót. Az egyházat csöndre ítélték. Ezért nevezték (a kommunista országok helyi egyházait) a csönd egyházának.

Arra a kérdésre, hogy honnan merített erőt Teofilius Matulionis a megalázások, a hosszú, igazságtalan, embertelen fogságok megpróbáltatásainak elviselésére, a Szentté avatási Kongregáció prefektusa a következő választ adta:  

Angelo Amato bíboros: Krisztus kegyelme nyújtott erőt és bátorságot a litván vértanúnak, hogy szilárdan kitartson a hitben. Sokan tanúsítják az evangéliumhoz való hűségét, akik benne meglátták „Isten valódi emberét”, egy „szentet”. A koncentrációs táborban mélyhitű papként viselkedett, aki teljesen átadta magát az isteni Gondviselésnek. Üldözői is észrevették hősiességét. Például, amikor az orosz parancsnok értesült haláláról, így kiáltott fel: „Igaz ember volt!”. A szovjet elnyomó rendszer felelőse pedig aggódva mondta: „Nincs kizárva, hogy a jövőben a Vatikán „szentté” nyilvánítja és ebben az esetben sírja zarándokhellyé válik”. Ez az előrejelzés most tökéletesen megvalósul.

Képtelen volt a gyűlöletre – Jézus példáját követte

K: - Hogyan lehetséges az, hogy egy ember, aki élete legnagyobb részét börtönben és koncentrációs táborban töltötte, és egészen idős koráig rabruhát hordott, soha nem táplált gyűlöletet ellenségei iránt? – hangzott munkatársunk következő kérdése.

Angelo Amato bíboros: - A válasz keresztény mivolta valóságában van, amely nemessé tette lelkét. Jézushoz hasonlóan, Matulionis vértanú is meglátta Isten jóságát és Gondviselését azokban a személyekben is, akikben a többiek csak a gonoszt és a rosszat látták. Arra törekedett, hogy az isteni pecsétet tisztelje minden személyben, még a leggonoszabban is. Együttérzett az emberi lénnyel, aki törékeny, de értékes, mert Isten hasonlatosságára és képmására lett teremtve.

K: - Mit tanít ma az egyháznak Teofilius Matulionis és mi az üzenete korunk híveinek?

Ha egy keresztény gyűlölne, elárulná a vértanúk vérét

Angelo Amato bíboros: - Az egyházban ma is vannak vértanúk. Ma is a feltámadás mindennapi tanítómesterei számunkra. Áprilisban, az ártatlan egyiptomi áldozatok lemészárlásakor az egyház a Feltámadt Krisztusra tekintve válaszolt: emelt hangon kinyilvánította megbocsátását és imádkozott a gyilkosok megtéréséért. Egy keresztény számára gyűlölni azt jelentené, hogy elárulja a vértanúk vérét. Teofilius Matulionis vértanú azt tanítja mindnyájunknak, hogy hogyan kell élnünk, imádkoznunk, szenvednünk és dolgoznunk Isten nagyobb dicsőségére és a lelkek üdvösségére. Lelkében nem voltak válaszfalak. Szívét korlátlan szeretet, magával ragadó kiegyensúlyozottság, irgalmas jóság lakta. Az új vértanú arra szólít minket, hogy kövessük őt – mondta végül rádiónknak adott interjújában Angelo Amato bíboros, a Szentté avatási Kongregáció prefektusa.

(vm)

Posted: June 24, 2017, 12:21 pm

Angelo Bagnasco genovai érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke, valamint a szervezet elnökhelyettesei, Vincent Nichols bíboros, westminsteri érsek és Stanisław Gądecki poznań-i érsek részt vesznek a vilniusi boldoggá avatási szentmisén. A szertartás alkalmából kiadott közleményben a főpásztorok megállapítják:

Matulionis boldoggá avatása az első, amelyet Litvániában ünnepelnek a szovjet totalitarizmust követő időszakban. Egy litván tiszteletreméltó boldoggá avatására legutoljára 30 évvel ezelőtt került sor, de a szertartást Rómában tartották meg a szovjet elnyomás miatt.

A litván fővárosban, amely híres arról, hogy itt őrzik a Szent Fausztina Kowalska nővér látomása alapján az Irgalmas Jézusról megfestett első képet, továbbá a Hajnal-kapu Szűzanyjának kegyképét, több európai ország számos polgári és vallási hatósága vesz részt a boldoggá avatási szertartáson.

Európa a litván érsekhez hasonló mártírok vérére is épült

A CCEE főtitkára, Duarte da Cunha prelátus a közleményben megállapítja: “Európa az olyan mártírok vérére is épült, mint Tiszteletreméltó Teofilius Matulionis, aki a totalitárius és ateista szovjet rezsim idején nem kímélte erőfeszítéseit, hogy megvédje minden ember alapvető jogait, különös tekintettel a lelkiismereti szabadságra.

A CCEE elnöksége Vilniusban csatlakozik a litván nép öröméhez és le kívánja róni tiszteletét a Krisztushoz, az egyházhoz és a Szentszékhez való hűség példaképe, Tiszteletreméltó Matulionis előtt, arra emlékeztetve a földrészt, hogy szükség van a vallásszabadság megőrzésére. Tartsuk szem előtt a litván érsek tanúságtételét, aki megvédte a személy méltóságát és azokat az értékeket, amelyek Európát kialakították”.
A boldoggá avatást a Fiatalok kétnapos Fesztiválja előzi meg – tájékoztat a CCEE közleménye.

(vm)

Posted: June 24, 2017, 12:14 pm

"Menjetek, jussatok el a perifériákra! Menjetek és ott legyetek az egyház a Szentlélek erejével."

Andate, raggiungete tutte le periferie! Andate, e là siate Chiesa, con la forza dello Spirito Santo.

¡Vayan, lleguen a todas las periferias! Vayan y sean allí Iglesia, con la fuerza del Espíritu Santo.

Go forth and reach out to all people at the margins of society! Go there and be the Church, with the strength of the Holy Spirit.

Allez, rejoignez toutes les périphéries ! Allez, et là soyez ֤Église, avec la force de l’Esprit Saint.

Ite, omnes mundi fines attingite! Ite, et ibi Ecclesia estote, Spiritus Sancti virtute fulti.

Idźcie na wszystkie peryferie! Idźcie i z mocą Ducha Świętego bądźcie tam Kościołem.

إذهبوا وابلغوا الضواحي! إذهبوا وهناك كونوا الكنيسة بقوّة الروح القدس. 

 

Posted: June 24, 2017, 12:03 pm

Jobb sántítani, mint egy helyben állni, bezárkózva saját világunkba. Így fogalmazott Ferenc pápa a Serra International képviselőinek pénteken délben. A szervezet hivatása, hogy a papok barátja legyen, elkísérve őket pályájukon. A pápa elmondta, hogy nagyon szomorú, amikor egyházi emberek nem akarják átadni a helyüket másoknak. A keresztény mindig folytasson vitát magával, ha valóban meg akarja élni az Úrral való találkozást.

A Serra International szervezethez intézett beszédében kiemelte, hogy mit jelent a papok barátjának lenni

Legyetek a szeminaristák és a papok valódi barátai úgy, hogy megmutatjátok szereteteteket a hivatások előmozdításában, az imában, a lelkipásztori együttműködésben – kérte a pápa. A Serra International szervezethez intézett beszédében kiemelte, hogy mit jelent a papok barátjának lenni. El kell tudni kísérni és támogatni őket, osztozni az elhívás meglepetésében, a végleges döntés bátorságában, a szolgálat örömeiben és fáradtságaiban. A barátok közel állnak a papokhoz, megértéssel és gyengéden tekintenek pozitív tulajdonságaikra és emberi gyengeségeikre is.

Egyetlen hajó sem szelné át a vizeket, ha félne elhagyni a biztos kikötőt

„Mindig előre” – a pápa a Serra International konferenciájának témájából indult ki, hogy a keresztény hivatásban való előrehaladásról szóljon. A keresztény hivatás meghívás arra, hogy kilépjünk önmagunkból és kezdjük el megélni a találkozás ünnepét az Úrral, valamint hogy járjuk végig az utakat, amelyekre elküld minket. Ahhoz, hogy haladjunk az úton, vitába kell szállni. Egyetlen hajó sem szelné át a vizeket, ha félne elhagyni a biztos kikötőt. Ugyanígy egyetlen keresztény sem élheti át Isten szeretetének átalakító erejét, ha nem száll vitába önmagával, hanem megragad saját terveinél és a megszerzett szilárd eredményeinél. A lelkipásztori struktúrák is abba a kísértésbe eshetnek, hogy meg akarják őrizni magukat ahelyett, hogy alkalmazkodnának az Evangélium szolgálatához.Nem halad a cél felé az, aki fél elveszíteni önmagát az Evangélium szerint. 

A pápa Szent Junipero Serra példáját idézte

A keresztény azonban képes felfedezni Isten meglepő kezdeményezéseit, amikor van bátorsága ahhoz, hogy merjen megtenni dolgokat, amikor nem hagyja, hogy a félelem eluralkodjon a kreativitás felett, amikor nem merevedik le az újdonságok láttán és képes felvállalni a kihívásokat, amelyek elé a Lélek állítja akkor is, amikor azt kéri tőle, hogy váltson utat és lépjen ki a kész sémákból. A pápa Szent Junipero Serra példáját idézte, akinek sántítva is eltökélt szándéka volt, hogy útra kel San Diego felé, hogy felállítsa ott a Keresztet.

Szomorú látni, amikor mi egyházi emberek nem tudjuk átadni helyünket, nem tudunk nyugodt lélekkel megválni feladatainktól

Félek azoktól a keresztényektől, akik nem haladnak az úton és bezárkóznak saját kis világukba. Jobb, ha sántítva megyünk előre, még ha időnként el is esünk, de mindig bízva Isten irgalmában, mint ha „múzeumi keresztényekké” válunk, akik félnek a változásoktól. Ha karizmát vagy hivatást kapnak, ők ahelyett, hogy az Evangélium örök újdonságának szolgálatába állnának, védik önmagukat és saját szerepüket. Mindannyiunkat meghívott az Úr arra, hogy egy nagyobb terv szolgálatába álljunk és ezt alázattal tegyük. Szomorú látni, amikor mi egyházi emberek nem tudjuk átadni helyünket, nem tudunk nyugodt lélekkel megválni feladatainktól és mások kezére hagyni a munkát, amelyet az Úr ránk bízott. Haladjatok előre bátran, kreatívan és kitartással! Ne féljetek megújítani struktúráitokat és ne hagyjátok, hogy az eddig megtett út elveszítse az újdonság lendületét – zárta Ferenc pápa beszédét a Serra International szervezet tagjaihoz.

(sv)

Posted: June 24, 2017, 11:15 am

„Gondoljuk át a felsőoktatási intézmények alapvető szerepét a fiatal nemzedékek emberi és kulturális nevelésében egy mélyen átalakult társadalmi környezetben.” E szavakkal fordult Ferenc pápa táviratában az Egyetemi Tanárok XIV. Nemzetközi Szimpóziuma résztvevőihez. A tanácskozás június 23-án, pénteken délután kezdődött a Pápai Lateráni Egyetemen a római egyházmegye egyetemi pasztorációs irodájának szervezésében. A kétnapos konferencia témája: „Az egyetemek, a kutatási központok, a felsőfokú művészeti, zenei, táncművészeti intézmények harmadik missziója Európában. Az emberi és globális fejlődésért”.

A keresztény értékek szüntelenül előmozdították a szolidaritást

Ferenc pápa a különböző kultúrákból és hagyományokból érkezett résztvevőkből kiindulva annak a reményének adott hangot, hogy „a találkozón áttekintik a keresztény értékek alapvető hozadékát, amelyek formálták a különböző nemzetek gondolkodását és művészetét. Szüntelenül előmozdították a szolidaritást, az emberi méltóság tiszteletét és elősegítették a párbeszédet, mint találkozási formát.

(sv)

 

 

Posted: June 24, 2017, 11:15 am

Ahhoz, hogy meghalljuk az Úr hangját, kicsinyekké kell válnunk – emlékeztetett Ferenc pápa péntek reggeli homíliájában a Szent Márta-házban Jézus Szentséges Szíve ünnepén.

Fia életét adta értünk, mert szeret minket

Az Úr kiválasztott bennünket és velünk jár az élet útján. Fiát adta, Fia életét adta értünk, mert szeret minket. A pápa utalt a napi első olvasmányra (MTörv 7,6-11), amelyben Mózes azt mondja: Isten kiválasztott bennünket, hogy különleges népe legyünk a Föld népei között. Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy Istent azért dicsőítjük, mert Jézus szívében nekünk adta a kegyelmet, hogy örömmel ünnepeljük üdvösségünk nagy misztériumait, irántunk érzett szeretetét, vagyis hitünket. A Szentatya két szót emelt ki az olvasmányokból: „kiválasztani” és „kicsiség”. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: nem mi választottuk Őt, hanem Isten tette magát foglyunkká.

Ő választott téged, hívott és magához kötött

Életünkhöz kötötte magát, amelytől nem tud elválni. Kemény döntés! Hűséges marad választásához. Szeretetből választott ki bennünket és ez a mi identitásunk. Mondhatnánk: „Én választottam ezt a vallást”, „én választottam…”. Nem, nem te választottad! Ő választott téged, hívott és magához kötött. Ez a mi hitünk. Ha nem hisszük ezt, nem értjük meg, mi Krisztus üzenete, mi az Evangélium – nyomatékosította Ferenc pápa.

Isten a kicsinyeket választja, nem a nagyokat

A másik szó, a „kicsiség” kapcsán emlékeztetett, hogy Mózes pontosan megfogalmazza: az Úr kiválasztotta Izrael népét, mert a legkisebb minden nép között. Beleszeretett a kicsiségünkbe és ezért választott ki bennünket. Ő a kicsinyeket választja, nem a nagyokat. Nekik nyilatkoztatja ki magát. Elrejtette ezeket a dolgokat a bölcsek, a törvénytudók elől és a kicsinyeknek fedte fel. Ha meg akarunk érteni valamit Jézus misztériumából, le kell alacsonyodnunk: kicsivé kell válnunk. Fel kell ismerni, hogy semmik vagyunk. Isten nemcsak kiválasztja a kicsinyeket és kinyilatkoztatja magát nekik, hanem hívja őket: „Jöjjetek hozzám mind, akik fáradtak vagytok és terhet hordoztok, és én felüdítelek titeket.” (Mt 11,25-30) Titeket, akik a legkisebbek vagytok a szenvedés és a fáradtság miatt… A nagyokat talán nem hívja? – tette fel a kérdést a pápa. Szíve nyitva áll, de hangját a nagyok nem képesek meghallani, mert el vannak telve önmagukkal. Ahhoz, hogy meghalljuk az Úr hangját, kicsinyekké kell lennünk – mutatott rá a Szentatya.

Krisztus szívének misztériuma

Így érkezünk el Krisztus szíve misztériumához, ami nem pusztán egy képecske a jámbor, ájtatos hívők számára, mint egyesek mondják. Krisztus átszúrt szíve a kinyilatkoztatás szíve, hitünk szíve, mert Ő kicsinnyé lett, ezt az utat választotta. Azt, hogy megalázza önmagát és megsemmisüljön egészen a kereszthalálig. Ez a kicsiség melletti döntés, hogy Isten dicsősége megtestesülhessen. A katona lándzsájától átszúrt Krisztus-testből vér és víz folyt ki. Ez Krisztus misztériuma. Ma egy szívet ünneplünk, amely szeret, kiválaszt és hűséges, amely hozzánk köti magát, kinyilatkoztatja magát a kicsinyeknek, hívja őket és ő maga is kicsivé válik – hívta fel a figyelmet Ferenc pápa.

Hűség a választásban, az elköteleződésben, a kicsiségben

Higgyünk Istenben, Jézusban. Jézus Isten? Igen. Ez a misztérium. Ez a megtestesülés, ez Isten dicsősége. Hűség a választásban, az elköteleződésben, a kicsiségben: kicsivé válni és megsemmisülni. A hit problémája életünk magva: lehetünk nagyon-nagyon erényesek, de semmi vagy csak kevés hittel. Jézus Krisztus misztériumából kell kiindulnunk, aki hűségével üdvözített minket. A pápa péntek reggeli homíliája végén azért imádkozott, hogy az Úr adja meg a kegyelmet nekünk, hogy Jézus Krisztus szívében ünnepelhessük a nagy gesztusokat, az üdvösség és a megváltás nagy műveit.

(sv)

 

 

Posted: June 24, 2017, 11:15 am

Elismerés és buzdítás. Ferenc pápa így fogadta a Keleti Egyházakat Segítő Mű (ROACO) segélyszervezet plenáris ülésének résztvevőit a Vatikánban. Június 22-én ért véget a ROACO 90. közgyűlése, amely 1968-ban jött létre, hogy karitatív tevékenységgel és szolidaritási projektekkel segítse a Keleti Egyházak Kongregáció munkáját. Pasztorális, nevelési és ellátási tevékenységgel igyekszik reagálni a sürgős szükségletekre.

A keleti egyházakat gyakran szörnyű üldözési hullámok sújtották

A keleti egyházakat gyakran szörnyű üldözési hullámok sújtották Kelet-Európában és a Közel-Keleten is. A jelentős emigráció meggyengítette jelenlétüket azokon a területeken, ahol évszázadokig virágzásban voltak. Hála Istennek, egyesekben ezen országok közül visszatért a szabadság a totalitárius rezsimek fájdalmas időszakát követően. Más egyházak azonban – különösen Szíriában, Irakban és Egyiptomban – látják szenvedő gyermekeiket az elhúzódó háborúk és a fundamentalista terrorizmus által keltett értelmetlen erőszak következtében – hangsúlyozta Ferenc pápa. Ezek miatt megélték Krisztus Keresztjének tapasztalatát, ami egyben az üdvösség forrása. El kell tehát gondolkodni a szeminaristák és a papok állandó képzésének fontosságáról, hogy tudatában legyenek a radikális döntésnek és a tanúságtétel, az elkötelezettség hősiességének a gyakran próbatételnek kitett közösségeik oldalán.

Mindig tápláljuk az evangéliumi közelséget

Folytatni kell tehát olyan projektek és kezdeményezések támogatását, amelyek hitelesen építik az egyházat. Alapvetően fontos, hogy mindig tápláljuk az evangéliumi közelség stílusát. Érezzük magunkat élő köveknek, akik Jézushoz kapcsolódnak, aki a sarokkő – kérte a pápa. Ne feledjük el, hogy Keleten manapság is a keresztények – mindegy, hogy katolikusok, ortodoxok vagy protestánsok – vérüket ontják tanúságtételük bélyegeként. Az elvándorlásra kényszerült keleti hívekre utalva a pápa arra buzdított, hogy fogadják be őket és továbbra is élhessenek saját egyházi hagyományaik szerint. Ezáltal a ROACO tevékenysége hidat képez Kelet és Nyugat között, a származási és a befogadási országok között – zárta beszédét Ferenc pápa a Keleti Egyházakat Segítő Mű közgyűlésének tagjaihoz.

(sv)

 

 

Posted: June 24, 2017, 11:15 am

Egy pásztor legyen szenvedélyes, tudjon megkülönböztetni és legyen képes elítélni a rosszat. Így fogalmazott Ferenc pápa június 22-én reggel a Szent Márta-házban bemutatott reggeli szentmiséjén. Szent Pál apostol alakjáról szólt, majd Don Milani példáját emelte ki. Ahogy a Firenze közeli Barbiana plébánosa tette, gondoskodni kell embertársunkról naív jóságoskodás nélkül.

A Jó Pásztor életét adja juhaiért

A Jó Pásztor életét adja juhaiért. Ferenc pápa a napi első olvasmányból kiindulva kezdte homíliáját, amely Szent Pál Korinthusiakhoz írt második levelének egy részlete (2Kor 11,1-11). Ez alapján azokat a tulajdonságokat gyűjtötte össze, amelyekkel egy pásztornak rendelkeznie kell. A pápa Szent Pálban találta meg az igaz pásztor alakját, aki nem hagyja el a nyáját, mint ahogy egy zsoldos katona tenné.

Szenvedélyesség

Az első tulajdonság tehát a szenvedélyesség, amelynek jegyében azt mondja a pásztor a népének, hogy „Isten féltékenységével vagyok féltékeny rátok” (2Kor 11,1).  Isteni módon féltékeny – jegyezte meg a pápa. A szenvedély tehát majdnem népe iránti „őrültséggé”, „ostobasággá” válik. Ezt nevezzük apostoli buzgalomnak. Nem lehet valaki igazi pásztor e belső tűz nélkül.

A megkülönböztetni tudás

A második jellemzője a pásztornak, hogy tud megkülönböztetni. Tudja, hogy az életben létezik a csábítás. A hazugság ura csábító. A pásztor nem. A pásztor szeret. A kígyó, az irigykedő viszont csábító, aki igyekszik eltávolítani a hűségtől, mert Pál isteni féltékenységének célja az volt, hogy a népet az egyetlen jegyeshez vezesse, hogy megtartsa a népet hűségben jegyeséhez. Az üdvösségtörténetben, a Szentírásban sokszor találkozunk az Istentől való eltávolodással, az Úrhoz való hűtlenséggel, a bálványimádással, ami olyan mint a házasságbeli hűtlenség.

A pásztor mindig elkíséri a nyáját

Az első karakterjegy tehát a szenvedélyesség, a buzgalom, a buzgóság. A második a megkülönböztetni tudás, hogy hol vannak a veszélyek és hol vannak a kegyelmek…hol van az igaz út – hangsúlyozta a pápa. Ez annyit jelent, hogy a pásztor mindig elkíséri a nyáját: a szép és a csúnya pillanatokban, a csábítás perceiben is, és türelemmel visszatereli őket az akolba.

A pásztor tud elítélni

A harmadik jellemző pedig a képesség, hogy elítélje a rosszat. Egy apostol nem lehet naív, vagyis olyan valaki, aki azt mondja: „Ah, minden csodás, menjünk előre…Ünnepeljünk, mindent meg lehet tenni…” Nem, mert létezik a hűség az egyetlen jegyeshez, Jézus Krisztushoz, amit védelmezni kell. A pásztor tud elítélni, konkrétan nemet mondani egyes dolgokra, ahogy a szülők teszik a gyerekkel, amikor veszélyes dolgokhoz akar nyúlni. A Jó Pásztor tud elítélni néven nevezve a dolgokat, ahogy Szent Pál tette.

„I care”: „nekem fontos”

Ferenc pápa visszatért június 20-i Bozzolóba és Barbianába tett rövid látogatására, ahol két jó olasz pap sírhelyét kereste fel. Milani atyáról szólva utalt mottójára, amelyet tanítványainak oktatásakor használt: „I care” (angol kifejezés: nekem fontos, én törődök vele). Mit jelent ez a mottó? – tette fel a kérdést a pápa. Elmagyarázták nekem és azt akarja jelenteni, hogy „nekem fontos”. Don Milani azt tanította, hogy a dolgokat komolyan kell venni, szemben azzal a korában (az ’50-es, ’60-as években) divatos mottóval, hogy „engem nem érdekel”. Gondoskodni, törődni kell az életeddel – buzdította a tanítványait.

A „kompromisszumok jóságoskodása”

El kell tudni ítélni azt is, ami az életeddel szemben áll. Sokszor elveszítjük a képességünket, hogy elítéljünk és a nyájat azzal a jóságoskodással akarjuk előre vinni, ami nemcsak naív, de kártékony is – állapította meg a pápa. A „kompromisszumok jóságoskodása” ez azért, hogy csodálatot váltsunk ki vagy a hívek szeretetét azáltal, hogy rájuk hagyjuk, hadd csinálják a dolgokat.

Minden pásztor rendelkezzen ezzel a három jellemzővel az Úr szolgálata során

Ferenc pápa homíliája végén összefoglalta gondolatait. Pál apostoli buzgalma szenvedélyes – ez az első jellemző. Olyan ember ő, aki tud megkülönböztetni, mert ismeri a csábítást és tudja, hogy az ördög csábít – ez a második jegy.  Rendelkezik azoknak a dolgoknak az elítélésének a képességével, amelyek rosszat tesznek nyájának – ez a harmadik karakterjegye a jó pásztornak. A pápa egy imával zárta csütörtök reggeli homíliáját, amelyet az egyház minden pásztoráért mondott, hogy Szent Pál közbenjárjon értük az Úr előtt, hogy minden pásztor rendelkezzen ezzel a három jellemzővel az Úr szolgálata során.

(sv)

 

 

Posted: June 24, 2017, 11:15 am

"Ne hagyjuk, hogy e világ hamis bölcsességei elvonják figyelmünket, hanem kövessük Jézust, mint az egyetlen biztos vezetőt, aki értelmet ad életünknek."

Non lasciamoci distogliere dalle false sapienze di questo mondo, ma seguiamo Gesù come unica guida sicura che dà senso alla nostra vita.

No dejemos que las falsas sabidurías de este mundo nos desvíen; sigamos a Jesús como única guía segura que da sentido a nuestra vida.

Não nos deixemos distrair pelas falsas sabedorias deste mundo, mas sigamos Jesus como único guia seguro que dá sentido à nossa vida.

Let us not be distracted by the false wisdom of this world, but to follow Jesus as the one sure guide who gives meaning to our life.

Ne nous laissons pas détourner par les fausses sagesses de ce monde, mais suivons Jésus l’unique guide sûr qui donne sens à notre vie.

Lassen wir uns von den falschen Weisheiten dieser Welt nicht ablenken, sondern folgen wir allein Jesus, der unserem Leben einen Sinn gibt.

Ne huius mundi consiliis distrahamur, at Iesum unum ductorem sequamur, secure nostram vitam dirigentem.

Nie dajmy się zwieść fałszywym mądrościom świata, lecz idźmy za Jezusem, jedynym pewnym przewodnikiem, który nadaje sens naszemu życiu.

لا نسمحنَّ لحكمة هذا العالم المزيّفة أن تشتّتنا، بل لنتبع يسوع كمرشدٍ أوحد أكيد يعطي معنى لحياتنا.

 

Posted: June 23, 2017, 7:28 pm

A Szentatya június 22-én, csütörtökön délelőtt fogadta Vilmos Sándor holland királyt és feleségét Máxima királynét. A királyi pár ezt követően találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával.

Különleges figyelmet szenteltek az elvándorlás jelenségének

A szívélyes légkörben lezajlott megbeszélések során a felek véleményt cseréltek a közös érdeklődésre számot tevő kérdésekről, mint a környezetvédelem, a szegénység elleni küzdelem, továbbá a Szentszék és a katolikus egyház konkrét hozzájárulása ezekhez a területekhez. Különleges figyelmet szenteltek az elvándorlás jelenségének és kiemelték a különböző kultúrák közötti békés együttélés fontosságát. Hangsúlyt fektettek még a közös elkötelezettségre a béke és a biztonság globális elősegítése terén, kifejezett utalással egyes konfliktuszónákra. Végül kitértek még az európai terv kilátásaira – tájékoztat a vatikáni audienciáról kiadott szentszéki közlemény.

Felkeresték a holland zarándokok római templomát

A holland királyi pár a vatikáni látogatást megelőzően a délelőtt során felkereste a holland zarándokok római templomát (Chiesa dei Frisoni). Ezen a helyen találkoztak a VIII. századtól kezdve a Rómába zarándokló hollandok. A templom 1140-ben épült.

Az I. Vilmos orániai hercegnek tulajdonított kormánypálca

A vatikáni látogatás során az Apostoli Könyvtárban a jezsuita rend generálisa Arturo Sosa atya átadta a királynak az I. Vilmos orániai hercegnek tulajdonított kormánypálcát. A vezérbotot a spanyol katolikusok a Mookerheidei csatában szerezték meg 1574-ben a lázadó holland protestánsok feletti győzelmüket követően. Az I. Vilmos orániai herceg címerével ellátott kormánypálcát a katalán Sant Cugat jezsuita kolostor ezzel a gesztussal kölcsön adja a holland nemzeti katonai múzeumnak, ahol 2018. április és október között megtekinthető lesz az I. Vilmos orániai hercegről megrendezésre kerülő kiállításon.

(sv)

 

 

Posted: June 23, 2017, 4:57 pm

A reménységről szóló sorozatának 27. részében Ferenc pápa a Szent Péter téren tartott szerdai általános kihallgatás során ezúttal „a szentekről szólt, akik a reménység tanúi és társai”. Bibliai szövegként a Zsidókhoz írt levél tanítását olvasták fel:    

„Testvéreim, az Isten nekünk valami jobbat tervezett, nélkülünk nem juthatnak hát el az üdvösségre. Ezért mi, akiket a tanúknak ilyen felhője övez, váljunk szabaddá minden tehertől, különösen a bűntől, amely behálóz minket, és fussuk meg kitartással az előttünk levő pályát. Emeljük tekintetünket a hit szerzőjére és bevégzőjére, Jézusra, aki a rá váró öröm helyett elszenvedte a keresztet”(Zsid 11,40-12,2a).

A szentek nagyszámú léte igazolja, hogy ez az ideál nem elérhetetlen

Ferenc pápa katekézisében az egyház szentségi életét elemezte, ahogy a keresztség, a bérmálás, a házasságkötés és a papszentelés szentségében a hívek gyülekezete a szentek közbenjárását kéri. Amikor szüleink karján kisgyermekként megkereszteltek bennünket – kezdte katekézisét a pápa – első alkalommal ajándékozták nekünk fivéreink és nővéreink, nagyobb testvéreink, a szentek társaságát. A Zsidókhoz írt levél „seregnyi hitvallóról” beszél, mert a szentek a hitvallók nagyszámú serege (Zsid 12,1) – mondta a pápa. A keresztények a gonosz elleni küzdelemben nem vesztik el a reménységüket, mert „gyógyíthatatlan bizalmat” ápolnak magukban. Az ember történelmében az utolsó szó nem a gyűlöleté, nem a halálé és nem a háborúé. Életünk minden pillanatában segítségünkre van az Isten keze, együtt azoknak a hívő lelkeknek a diszkrét jelenlétével, akik – ahogy a római misekánonban imádkozzuk – „a hit jelével előttünk távoztak el az élők sorából”. A szentek egyúttal vigasztalnak is – fűzte hozzá a pápa –, nem vagyunk egyedül, az egyház megszámlálhatatlan sok testvérből áll, akik a Szentlélek működése által már most részeseivé váltak itt a földön életünk eseményeinek.

A szentek támogatása a bizalom forrása a házaspároknak  

Amikor a házasok megszentelik a szerelmüket a házasság szentségében, most már mint házaspárokért imádkozza értük az egyház a Mindenszentek litániáját. Ez lesz számukra a bizalom forrása házaséletük útjához. Aki valóban szeret, az vágyik rá és van is bátorsága, hogy kimondja: mindvégig szeretlek. Persze ehhez mindenképpen kell Krisztus kegyelme és a szentek segítsége, hogy mindvégig élhesse a házasságot, s ne csak addig, „amíg a szerelem tart”. Egyébként jobb, ha az ilyen nem is házasodik, mert vagy teszi azt örökre, vagy egyáltalán ne tegye, hanem várjon még vele! – szólt határozottan a Szentatya. Ezért hívják segítségül a házasságkötési szertartásokban a szenteket. Ezért is kell aztán a nehéz pillanatokban felemelni a tekintetünket a szentek felé és a sok keresztény testvérre gondolni, akik annyi megpróbáltatáson mentek keresztül, de fehérre mosták a köntösüket a Bárány vérében – ahogy állítja a Jelenések könyve. Isten most is elküldi az angyalait a segítségünkre, akiknek nagyon sokszor emberi arcuk és emberi szívük van, mert ők Isten szentjei. Talán nehéz ezt elképzelni, de a szentek jelen vannak az életünkben s éppen azért hívjuk segítségül őket, mert közel vannak hozzánk.

A papjelölt az oltár előtt földre borul, amíg fölötte az egyház elimádkozza a Mindenszentek litániáját

Végül Ferenc pápa a papszentelés szertartására utalt, melynek során a jelölt az oltár előtt földre borul, amíg fölötte az egyház elimádkozza a Mindenszentek litániáját, kérve a közbenjárásukat. E támasz nélkül a küldetés feladatának a súlya nyomasztó teher lenne, de Jézus mindig hűséges marad szentjeivel együtt. Igaz, a földből származunk, de a mennybe vágyunk és az emberi gyengeségünkön Isten kegyelmének hatalmas ereje segít. Az Úr adja meg nekünk ezt a kegyelmet, hogy szentek legyünk. Ez nem azt jelenti, hogy egész nap imádkozunk, hanem mindig azt tesszük, ami a kötelességünk: ima, munka, család, gyerekek… Ám mindezt teljesen nyitott szívvel kell csinálni, arra gondolva, hogy ha nehéz is, azért lehetséges, mert az Úr segít nekünk – fejezte be katekézisét Ferenc pápa.      

Megemlékezés a Menekültek Világnapjáról

A katekézist követően a pápa megemlékezett a Menekültek Világnapjáról és arról a találkozóról, amikor a plébániákba és szerzetesházakba befogadott menekültekkel találkozott. Őszinte elismeréssel szólt az új migráns törvény mellett folytatott kampányért, melynek  mottója: „Idegen voltam – Az emberiség teszi a jót”.

(vl)

Posted: June 23, 2017, 3:25 pm

„Zarándok két plébános nyomában, akik ragyogó bár kényelmetlen nyomot hagytak az Úr és Isten népe szolgálatában.” Így határozta meg Ferenc pápa látogatását először Primo Mazzolari atya sírjánál Bozzolóban, majd Lorenzo Milani atya sírjánál Barbianában június 20-án, kedden. Lorenzo Milani atya védelmezte és előmozdította a szegények méltóságát.

Az olasz pap tanúságot tett arról, hogy a Krisztusnak való önátadásban találkozunk testvéreinkkel

Vissza kell adni a szót a szegényeknek, mert e nélkül nincs méltóság. A szó nyithatja meg az utat a teljes állampolgárság felé a társadalomban a munkán keresztül és az egyházhoz tartozás által a tudatos hitben.” Ferenc pápa e szavakkal rótta le kegyeletét Lorenzo Milani atya emléke előtt halálának 50. évfordulóján. Az olasz pap tanúságot tett arról, hogy a Krisztusnak való önátadásban találkozunk testvéreinkkel, akik szükséget szenvednek és őket szolgáljuk, hogy védelmezzük és előmozdítsuk emberi méltóságukat. „A ma véghez vitt gesztus válasz arra a kérésre, amelyet Don Lorenzo többször kért püspökétől, vagyis hogy ismerjék el és értsék meg hűségét az Evangéliumhoz” – hangsúlyozta Ferenc pápa. Firenze érsekei többször megtették ezt és most Róma püspöke is csatlakozott hozzájuk.

Szót adni a szegényeknek ma is értékes

Milani atya iskolája nem tért el a pap általános missziójától, hanem konkrét módját adta e küldetés beteljesítésének: „szót adni a szegényeknek ma is értékes, amikor csak a szó birtoklása által válik lehetővé, hogy különbséget tegyünk a számos és gyakran zavaros üzenetek között, amelyek ránk zúdulnak. Fejezzük ki a szívünk mélyén rejtőző érzéseket, de a testvéreink igazság iránti vágyát is. Továbbá a humanizáció iránti igényt is, amelyet minden személynek kérünk a földön, a kenyér, az otthon, a munka és a család mellett. Ezek közé tartozik a rendelkezés a szóval is, mint a szabadság és a testvériség eszköze”.

Szeressük az egyházat, tegyük ezt őszinteséggel és igazsággal, amelyek kelthetnek feszültséget

Barbianaból a pápa köszönetet mondott mindazoknak a nevelőknek, akik a fiatal nemzedéket tanítják. Nehéz küldetés, de tele van szeretettel, mert szeretet nélkül nem lehet tanítani. A pápa a jelenlevő papokhoz fordult, akik közül a legidősebbek együtt jártak szemináriumba Milani atyával. Benne minden a paplétből fakadt, amely hitében gyökerezett. „A teljességre szomjazott és Lorenzo atya azt tanítja számunkra, hogy szeressük az egyházat, tegyük ezt őszinteséggel és igazsággal, amelyek kelthetnek feszültséget, de törést vagy magára hagyást sosem” – fogalmazott Ferenc pápa.

Ismerjék meg azt a papot, aki ismeri az igazságot

„Azzal, hogy eljöttem Barbianába és imádkozom Lorenzo Milani atya sírjánál válaszolok édesanyja vágyára” – mondta a pápa. Azt kérte: „elsősorban ismerjék meg azt a papot, aki ismeri az igazságot, tiszteli az egyházat azért is, amiért ő volt az egyházban és az egyház is tisztelje őt…az az egyház, amely sok szenvedést okozott neki, de amely a papságot adta neki és a hitnek azt az erejét, amely számomra fiam legmélyebb misztériuma marad”.

Mielőtt visszaindult volna a Vatikánba, Ferenc pápa köszönetet mondott a jelenlevőknek és megáldotta őket. Kérte: imádkozzanak érte, hogy ő is példát tudjon venni a jó papról, Lorenzo Milani atyáról.

A katolikus egyház ellentmondásos alakja az ’50-es,’60-as években

Lorenzo Milani 1923-1967 között élt Firenzében. Pap, tanár, író, nevelő volt. A katolikus egyház ellentmondásos alakja az ’50-es,’60-as években. Viszonyítási pontot jelentett a társadalmi szinten aktív katolicizmus terén polgári elkötelezettsége miatt a szegények oktatásában, a lelkiismereti szabadság védelmében és tanári tapasztalatainak pedagógiai értéke alapján. Az őt követő tanítványai közül később többen elkötelezték magukat a szakszervezeti mozgalomban és a politikában.

(sv)

Posted: June 23, 2017, 2:37 pm

Június 28-án, szerdán délután 4 órakor a Szent Péter bazilikában Ferenc pápa rendes nyilvános konzisztóriumot tart, amely keretében új bíborosokat kreál. A szertartás során fejükre helyezi a bíborosi birétumot, átadja a bíborosi gyűrűt, és kijelöli címtemplomukat vagy diakóniájukat. A hírt a Pápai Liturgikus Szertartások Hivatal tette közzé június 21-én.

Az új bíborosok udvariassági látogatására ugyanaznap kerül sor este 6-8 óra között a VI. Pál terem előcsarnokában. E során a hívek személyesen köszönthetik az új bíborosokat.

Június 29-én délelőtt fél 10-kor a Szent Péter bazilikában a Szentatya megáldja a szent palliumokat, amelyek az új metropolita érsekeknek készülnek. A pápa szentmisét mutat be Szent Péter és Szent Pál ünnepe alkalmából.

(sv)

Posted: June 23, 2017, 12:11 pm

Szent Máté evangéliumának 10. fejezete a tanítványok első küldéséről szól. A három szinoptikus evangélista, Máté, Márk és Lukács is emlékezik arra, hogy Jézus még földi életében elküldte tanítványait, mégpedig részletes útmutatással, jól felkészítve őket a küldetés lényegére és lehetséges akadályaira is. Hirdessék az Isten országát, és bízzanak Istenben. Jézus szavai természetesen minden idők küldöttei számára érvényesek, sőt, az evangélisták éppen azokat a mondásokat őrizték meg, amelyeknek igazságát és erejét már élőben is megtapasztalták.

Az első igehirdetés nehézségei és reményei mellett a Máténál közölt beszéd a végső idők megpróbáltatásaira is gondol. Egyes részletei, főleg a tanítványok egymás közti konfliktusairól szóló egység (vö. Mt 10,21köv), Márknál a végső időkről szóló beszédben kaptak helyet. Ez egyfelől arra emlékeztet, hogy az igehirdetés, Jézus tanításának továbbadása, a belé vetett hit megvallása, vagy egyszerűen csak a hit szerint élt élet mindig növeli a mennyek országát, az új teremtést, amelyet Isten nélkül soha, vele együtt viszont minden lélegzetvételünkkel élhetünk és megvalósíthatunk. Másfelől ez a helyzet, a végső idő megkezdődött tapasztalata az ítéletről szól. Arról, hogy kinek az ítéletével érdemes törődnünk, ki előtt kell élnünk az életünket.

„Ne féljetek hát tőlük!” „Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet…!” „Ne féljetek hát…!” Szakaszunkban háromszor is elhangzik ez a bátorító felszólítás. A próféták meghívására emlékeztet, elsősorban Jeremiáséra – „Ne ijedj meg tőlük, különben én ijesztelek meg előttük!” (vö. Jer 1,17). Illetve Jézus az, aki a vízen járva, immár szinte isteni dicsőségben, feltámadott életét előre mutatva lép tanítványaihoz: „Én vagyok, ne féljetek!” (vö. Jn 6,20).

Ne féljetek! Jézus jelen van. Nem előre vagy egyedül küldi övéit az oroszlánbarlangba, az üldöztetésbe, hanem arra az útra tereli őket, amelyen előttük haladt. Ugyanakkor érvel is, bölcsességi mondásokra emlékeztető megfigyelésekkel, páros mondatokkal. Szavai elevenek, hasonlatai gazdagok. Szól az igazság belső erejéről, amely utat keres magának, hiszen „nincs rejtett dolog, amelyre fény ne derülne, sem titok, amely ki ne tudódnék.” A mennyek országáról szóló örömhírt háztetők és adótornyok magasánál jobban hangosítja és tisztábban közvetíti a tanítványok öröme és bátorsága. Jézus „sötétben mond” és „fülbe súg”, mint Isten, akit a híveknek a hegyi beszéd szerint imádságban, zárt szobában kell keresniük (vö. Mt 6,6). Az evangélium személyes térben hallható meg, ott bízzák ránk, érvénye, építő ereje azonban mindenkinek szól, hozzá szeretne tenni valamit a közösség életéhez.

Jézus szerint a félelemmel küszködő ember Isten arcát is kétféleképpen ismeri meg. Ha féli az Istent, vagyis tiszteli azt, aki pokolba taszíthat lelket és testet, aki Úr mindenek felett, akinek a neve kimondhatatlan és a lénye örök titok, viszonylagossá válnak földi félelmei, emberi kötelmei. Ugyanakkor szeretheti azt, akinek gondja van szürke kis verebekre és színes virágokra, aki számon tartja és szeretettel figyeli azt is, aminek magunk sem vagyunk egészen tudatában, hajunk számát, személyünk értékét, ami fölöslegesnek tűnik, migs hozzánk tartozik.

Az ember végül mindig Isten színe előtt áll, s lelkének mélyén, szívének belső szentélyében talán érzi is ezt. Jó újra meg újra megtapasztalni, hogy az igazság szabaddá tesz (Jn 8,32; vö. 2Kor 3,17). Az igazság és ítélet nyelvezete Jézus szavaiban a barátság, az összetartozás képeivel keveredik. Mert ő az, aki magáénak vallhat, és ezzel igazzá tesz, ő az, aki még mindig nem mondott le rólunk, ő az, aki teljesebb és bátrabb egységbe hív Istennel, emberekkel, önmagunkkal.

 

Évközi 12. vasárnap, A év

Posted: June 23, 2017, 12:09 pm

A napokban zajlott a Vatikánban a Törvényszövegek Pápai Tanácsának plenáris ülése, amelyen részt vett Erdő Péter bíboros is.

Az interjúban Erdő Péter bíboros beszámol a bíborosoknak a pápa péteri szolgálatát segítő tevékenységéről. Ők külön testületet alkotnak, melynek feladata, hogy a római pápa megválasztásáról a külön jog előírása szerint gondoskodjék. Ezenkívül a bíborosok a római pápának segítségére vannak testületileg, amikor nagyobb jelentőségű kérdések megvitatására összehívják őket. De van szerepük egyénileg is, amikor különféle hivatalokban, amelyeket betöltenek, a római pápát segítik, különösen az egész egyház mindennapi ügyeinek az intézésében.         

„A bíborosok a világegyházból érkező olyan püspökök, akik különleges módon segítik a pápát péteri tisztségének az ellátásában. Valamikor a római klérus tagjai voltak, diakónusi, presbiteri és püspöki rendben lévők. Manapság azonban, kivéve a nyolcvan éven felül kinevezetteket, püspökké szenteltetik magukat akkor is, ha úgy kapnák a bíborosi kinevezést, hogy még nincsenek fölszentelve. Ez azért fontos, mert II. Vatikáni Zsinat egyháztana szerint a püspöki kollegialitásnak különféle megjelenési formái vannak. Ezek körül az egyik éppen a bíborosi testület munkájában jelentkezik, hiszen a bíborosok testületképpen is támogatják a pápának a szolgálatát, adott esetben rendes, vagy rendkívüli konzisztóriumokon, olyan kérdések vizsgálatával vagy tárgyalásával, amit a pápa fogalmaz meg. Adott esetben támogatják úgy is, hogy sajátos kúriai szervekben vesznek részt. Ezért van az, hogy legtöbb kúriai egyházi hatóság élén bíboros prefektus áll, ezzel is egyrészt a püspöki ordót, másrészt pedig a bíborosi testületet jeleníti meg a pápa közvetlen munkatársainak a sorában.

Ugyanakkor a bíborosok természetesen személy szerint is tanácsot adhatnak a pápának, akár rendkívüli formában is, gyakran a pápa személyes joghatósági körébe tartozó ügyekben is, bíborost bíz meg, vagy reprezentatív illetve liturgikus összefüggésben bíboros legátust küld maga helyett valamilyen ünnepélyes eseményre a világegyház különböző részében. Például tavaly a cebui eucharisztikus kongresszuson is egy kardinális, Bo bíboros képviselte a Szentatyát.

Ugyanakkor az egyes vatikáni szerveknek – kongregációknak, pápai tanácsoknak, vagy magának az Államtitkárságnak is – a felépítése testületi jellegű. Tehát a kongregációk személyekből állnak, hajdan személyeknek a tanácskozását jelentette, manapság ezek állandó szervek, melynek tagjai vannak, de ezek a tagok is többnyire bíborosok. Tehát nemcsak vezetőjük bíboros, hanem a tagjai is nagy többségben azok. Amikor plenáris ülés van, akkor ezeknek a központi hatóságoknak tagjai gyűlnek egybe, hogy megvitassák az adott szerv és adott intézmény működése során fölmerülő kérdéseket.

A Törvénymagyarázó Tanácsnak, újabb nevén a Törvényszövegek Pápai Tanácsának négy alapvető feladatköre van. Tehát nemcsak a hatályos egyházi törvények magyarázata, hanem törvényjavaslatokat készíteni a pápa számára. Akár úgy, hogy a pápa maga nyilatkozik, vagy egy bizonyos témáról törvényt kíván alkotni, akár úgy, hogy fölmerül a világegyházban ennek az igénye, vagy a szakmák javaslatot tesznek egy törvény átírására, modernizálására: ilyenkor a szakmai munka ennek a pápai tanácsnak a feladata. Most is folyik az egyházi büntetőjog tökéletesítése s ennek érdekében korábban is készült egy tervezet, mely akkor nem került elfogadásra.

Másik fontos területe a pápai tanácsnak, hogy felügyel az egyházjog, az egyházi törvények és más egyházi jogszabályok helyes alkalmazására. Ez egy nagyon fontos feladat, hiszen a világegyházban számos olyan helyzet létezik, amikor ez kérdésként merül föl, akár a Szentszékhez is fordulnak, hogy mondja meg, milyen irányban is lehet helyesen alkalmazni az adott törvényt. Nem feltétlenül az értelmét kérdezik, tehát nem magyarázatról van szó, hanem a konkrét alkalmazásról. Ennek a során a helyi egyházi hatóságok, egyes püspöki konferenciák, akár helyi zsinatok, vagy akár más szentszéki hatóságok munkájában megszülető jogszabályok szakmai felülvizsgálata is feladata lehet ennek a pápai tanácsnak. A kuriális jogszabályokat hivatalból is felül kell vizsgálnia, a többieket azonban kérésre. Tehát ha fölmerül az a probléma, hogy vajon nem ellenkezik-e helyi előírás az egyetemes egyházjoggal, akkor ezt a Törvényszövegek Pápai Tanácsa tanulmányozza és esetleg csak egy levélben vagy egy szakmai válaszban dönti el a kérdést.

Ezen kívül van még egy nagyon fontos funkciója a tanácsnak, ez pedig a kánonjognak, az egyház fegyelmének a fejlesztése és a tudományos vizsgálatának a támogatása. Ezen a vonalon konferenciákat szervez, kiadványokat gondoz, az egyházjogi fakultások munkáját segíti. Köztudomású, hogy ma az egyházjogi karokon kívül, a teológiai karokon, a szemináriumokban, sőt jogi karokon is folyik kánonjogi oktatás, akár világi egyetemeken is. Ennek a támogatása is a dikasztériumnak a feladata. Katolikus egyetemeknek a jogi karán a Szentszék kifejezetten is szorgalmazza, hogy legyen egy tanszék legalább az egyházjogi ismeretek számára. Most ez a legújabb időkben szintén aktualitást nyert, hiszen az egyházmegyékben olyan lelkipásztori tanácsadói szolgálatokra van szükség, amelyek egyházjogi ismereteket is kívánnak. Tehát az ismeretek szélesebb körű elterjesztése érdekében is dolgozunk.”

Elvárt dolog egy bíborostól vagy kötelező-e számára, hogy Rómában feladatot vállaljon?

„Ezt nem nagyon szokták megkérdezni. Általában a Szentatya a bíborosoknak a dikasztériumokban kijelöl tagságot. Néhány dikasztériumnak mindenki tagja, van aki többnek, van aki kevesebbnek. Vannak aztán olyan főként kongregációk, amelyeknek a tagsága különösen nagy tehertétellel jár, pl. a Hittani Kongregációé, hiszen gyakran kell Rómába jönni és jelentős ügyeket, terjedelmes dokumentációt kell tanulmányozni. Vannak aztán olyan dikasztériumok, ahol az egyes tagoknak különböző gyakorisággal osztanak ki ügyeket. Ilyen pl. az Apostoli Szignatúra, ahol nyilván, aki Rómában lakik, az esetleg több ügyben kell, hogy előadó bíróként szerepeljen. Aki távolabb lakik, az ritkábban, de a kihívás nagy, mert igen terjedelmes dokumentációk szoktak érkezni és azt fel kell dolgozni. Tehát felelősséggel javaslatot kell tenni a perdöntő ítéletben.”

Ferenc pápa létre hozott egy bíborosi tanácsadói testületet. Újdonság ez az egyházunk életében?

„Különböző bíborosi csoportoktól, testületektől a pápák sokszor kértek tanácsot. Ez a G9-nek is nevezett tanács valóban a világ legkülönbözőbb részein élő bíborosokat foglal magába, akik bizony nem kis fáradtsággal messzi földről ideutaznak ilyenkor és megkapnak az előkészítő apparátustól nagy terjedelmű dokumentációkat, amelyeket tanulmányozniuk kell, hogy ebben állást foglalhassanak. A fő feladatuk az, hogy a Római Kúria működésének a fejlesztésével, reformjával foglalkozzanak, erre tegyenek javaslatokat. Láttunk is már olyan intézményi változásokat az elmúlt években, amelyek részben ezekre a javaslatokra mentek vissza” – hangsúlyozta Erdő Péter bíboros.

(vl)

 

                                                

 

Posted: June 22, 2017, 4:51 pm

Ferenc pápa június 19-én hétfőn este a Lateráni Szent János székesegyházban találkozott az egyházmegye segédpüspökeivel, papjaival és lelkipásztori munkatársaival. A pápa mindenekelőtt köszönetet mondott az őt üdvözlő és hivatalából leköszönő Agostino Vallini bíborosnak, aki megválasztása óta városi helynökként mindig mellette állt: „De ő nem megy ám nyugdíjba, és ez jobb is így, mert ő nápolyi és egy nápolyi ember munka nélkül az egyházmegyében egy csapás lenne” (nevetés).

Az egyházmegyei lelkipásztori nagytalálkozó témája idén „a szülők kísérése volt a serdülő gyermekek nevelésében”. Hosszú beszédében Ferenc pápa a téma kapcsán, mintegy előfelvetésként,  lehetséges kiindulópontként a következő hat témát érintette: Legyünk konkrétak!, Építsünk kapcsolatokat!, Maradjunk mozgásban!, Az egészre neveljünk!, Éljünk álarc nélkül és őszintén!, végül pedig Kerüljük a lelki falánkságot!  

Legyünk konkrétak!

A Legyünk konkrétak! témának a pápa a Beszéljünk romaneszkül!, vagyis római nyelvjárásban címet adta. Arra utalt ezzel a megnevezéssel, hogy kerüljük el a kísértő általánosságokat, amikor elvontan, csupán „névlegesen” beszélünk. Legyünk olyan konkrétak, mint egy helyi nyelvjárás, mint például a római romaneszk dialektus, mert csak így tudunk szembenézni egy többmilliós nagyváros lelkipásztori problémáival. Ezek a problémák egy metropoliszban más jellegűek,  mint egy kis faluban. Nem jobb vagy rosszabb, hanem más – szögezte le a pápa. Ne fogadjuk el a leegyszerűsítő általánosságokat, hanem mint egy sokoldalú mértani test, a poliéder mintájára engedjük, hogy a nagyváros minden kerülete látható legyen az egyházmegyében. Ebben pedig nagy ellenség az uniformizálás! – tette hozzá szabadon a pápa, majd utalt az egyházmegyéjében tett plébánia látogatásainak konkrét tapasztalataira, mint amilyenek a nagy távolság a család és a munkahely között, az utolsó fillérből élni a hónap végén, időhiány miatt kapcsolati szegénység, még a szomszédokat sem ismerjük, a gyermek egyedül hagyásának a kényszere. A válasz ezekre a konkrét problémákra a Szentlélektől jön, aki nagy kezdeményező és aki folyamatok elindítója a társadalomban.              

Építsünk kapcsolatokat! 

Építsünk kapcsolatokat! – hangzik a pápa második felvetése, mert a mai társadalom egyre inkább gyökértelenné válik, ahogy mondják róla: likvid társadalom. Napjainkban egyre kevésbé számítanak a személyes, családi és baráti kapcsolatok, melyek életszerűvé tennék a társadalmat. Pedig a „valakihez tartozás” tudata mindnyájunknak, de főként a fiatalok számára fontos. Egy gyökértelen, múltjától, történelmétől megfosztott család azért olyan törékeny, mert bármiféle szél elfújja és magával ragadja. Éppen ezért kell a szülőknek, tanároknak, lelkipásztoroknak végiggondolni azt, hová is lehetne meggyökereztetni a fiatalokat, ahol növekedni tudnak és ahol otthon érzik magukat. Ma a közösségi hálók kínálják ezt a hálózati kapcsolatot, a többiekkel való kapcsolattartás lehetőségét, és a gyermekeink is azt érzik, hogy valamilyen csoporthoz tartoznak. Ennek azonban az a nehézsége – állapította meg a pápa, hogy ezek virtuálisak, és csak úgy „levegőben” léteznek, ahogy mondják, likvid társadalom, de most már azt is mondhatjuk, hogy „gáznemű, diffúz társadalom”, másképpen „tünékeny társadalom”. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kísérjük a fiatalokat. Ennek konkrét módjaként ajánlotta a pápa a szülők és a nagyszülők szerepének a megbecsülését, mert a gyerekek, az unokák rajtuk keresztül ismerik meg saját gyökereiket és önmagukat is.

„Segítsük a kamaszokat a növekedés mozgásában!” 

„Segítsük a kamaszokat a növekedés mozgásában!”  - ajánlotta a pápa a következő témaként. Neveljük őket a változásukban, hiszen ők éppen életük átmeneti időszakát élik: már nem gyerekek, de még nem felnőttek. Ők megélik ennek a feszültségét, mindenekelőtt saját magukban, aztán a környezetük is tapasztalja ezt. Keresik a szembenállást, kérdeznek, vitatkoznak és sokszor nem hallják meg a válaszainkat, mert mindig újabb kérdést vetnek fel. Különféle lélekállapotokon keresztül haladnak és velük együtt a családjaik is. Ez egy nehéz időszak, a változás, a bizonytalanság ideje, mely nagy kockázattal jár, de mindenekelőtt a növekedés ideje számukra és a családjaik számára is. A serdülőkor nem egy patológia, nem egy beteges kór – szögezte le eréllyel a pápa. A serdülőkorú fiatal a jövő fia és jövő lánya. Aggodalommal szólt a pápa arról a mai tendenciáról, mely egyre inkább az orvoslás hatáskörébe utalja át magát a serdülőkort. Ezzel szemben azt ajánlotta, hogy tekintsük normális növekedésnek azt, ami az élet természetéhez tartozik. Ahol élet van, ott van mozgás is, és ahol mozgás van, ott vannak változások, keresés és bizonytalanság. Ahol pedig bizonytalanság van, ott van remény is – emelte ki a pápa. Nem lehetünk közömbösek vagy hanyagok velük szemben. Konkrét segítségre hívott fel a pápa, bátorítsuk őket, soha ne hagyjuk őket egyedül, még akkor sem, ha minden örvénylik körülöttük.    

Az egészre neveljünk!

Az egészre neveljünk! – húzta alá negyedik javaslatként a pápa. Meg kell tanítani a fiatalokat a különféle „nyelvezetük” összehangolt használatára. Ez egyfajta társasági betűvetésre tanítás, mely megpróbálja összehangolni a fő, a szív és a kéz képességeit. Az ész, az érzelem és a cselekvés hármasságáról van szó, melyeket azért kell összehangolni, hogy egyik se váljon dominánssá. Tehát azt kell a fejben megtanítani, amit a szív érez és a kéz cselekszik, és azt kell éreznie a szívnek, amit a fő gondol és a kéz csinál, végül pedig a kéznek azt kell tennie, amit az ész gondol és a szív pedig megérez. Személyes emlékként idézte fel a pápa, hogy a svájci gárda tagjaival való személyes találkozás során az egyik leszerelő gárdista a kérdésre, na mit is csinálsz majd most, azt válaszolta, hogy ács leszek, mert ezt  tanultam az apámtól és a nagyapámtól. Ezt a férfit jól nevelték otthon – mondta  a pápa. S ez mélyen megérintette őt.

Mondjunk igent a serdülőknek és nemet a versengésre!      

Mondjunk igent a serdülőknek és nemet a versengésre! – ajánlotta Ferenc pápa az „Éljünk álarc nélkül és őszintén” téma kapcsán. A fiatalok szeretnének „nagyok” lenni és közben serdülőkké válnak. Régen ebben a korban a kamaszfiúk és az apjuk ütköztek egymással, ma pedig egyfajta versengés van a fiatalok és a szüleik között, mert a szülők nem vállalják a szembesülést, inkább versenyeznek. Csábítja őket az „örök ifjúság” hamis igézete, mintha „megöregedni”, „megállapodni” egy betegség volna, egyfajta frusztráltság. Ha pedig nem így van, azt el kell tussolni, el kell leplezni, álarc mögé. Annak a látszata mögé, hogy nem öregszünk. Engem felbosszant, ha azt látom, hogy emberek festik a hajukat! És milyen szomorú, ha a szívünket próbáljuk ránctalanítani! – gondolkodott hangosan a pápa.  

Kerüljük a lelki falánkságot! 

Kerüljük a lelki falánkságot! - ajánlotta végül Ferenc pápa, rámutatva, hogy a mai fogyasztói szemlélet mennyire megterheli az embert és mindent rá akar kényszeríteni az emberre: ételt, ruhát, gyógyszert és kozmetikai szereket, mára már férfiaknak éppúgy, mint korábban a nőknek. Ezzel az örvénylő kihívással szemben csak egyféleképpen tudunk védekezni, ajánlja a pápa, mégpedig a benső fegyelmezettséggel, majd hosszú beszédét az Amoris laetitia apostoli buzdításból vett idézettel zárta: „Minden válság magában foglalja valaminek a begyakorlását, ami lehetővé teszi a közös élet intenzitásának erősítését, vagy legalábbis a házasélet új jelentésének megtalálását. Semmiképpen nem kell rezignáltán belenyugodni egy hanyatló pályába, elkerülhetetlen romlásba, elviselendő középszerűségbe… Minden válságban rejlik egy jó hír, melyet tudnunk kell a szív fülével meghallani” (AL 232).

(vl)       

Posted: June 22, 2017, 3:45 pm

"Ne fordítsunk hátat a szegénység és a peremre szorulás új formáinak, amelyek megakadályozzák, hogy az emberek méltó módon éljenek."

Non voltiamo lo sguardo davanti alle nuove forme di povertà e di emarginazione che impediscono alle persone di vivere dignitosamente.

No miremos para otro lado ante las nuevas formas de pobreza y marginación que impiden a las personas vivir dignamente.

Não vamos virar o rosto diante das novas formas de pobreza e marginalização que impedem às pessoas de viver com dignidade.

We must not turn our backs on the new forms of poverty and marginalization that prevent people from living a life of dignity.

Ne détournons pas le regard des nouvelles formes de pauvreté et de marginalisation, qui empêchent les personnes de vivre dignement.

Wenden  wir den Blick nicht von den neuen Formen von Armut und Ausgrenzung ab, die den Menschen ein Leben in Würde verwehren.

A novis paupertatis reiectionisque generibus vultum ne amoveamus, quae homines digne vivere prohibent.

Nie odwracajmy oczu od nowych form biedy i marginalizacji, które uniemożliwiają prowadzenie godnego życia.

لا نحوِّلنَّ النظر عن الأشكال الجديدة للفقر والتهميش التي تمنع الأشخاص من العيش بكرامة.

 

Posted: June 22, 2017, 2:30 pm

Mazzolari atya nem sírta vissza a múlt egyházát, hanem meg akarta változtatni az egyházat és a világot a szeretet által.

Az egyház, amelyet Milani atya megmutatott a világnak, anyai arccal rendelkezik és gondoskodik arról, hogy mindenkinek megadja a lehetőséget az Istennel való találkozásra. 

Zarándok két pap nyomában, akik ragyogó nyomot hagytak az Úr és Isten népe szolgálata terén.

 

Posted: June 21, 2017, 4:01 pm