Egyházi élet

Az alábbiakban egyházi témájú híreket közlünk

Napi evangélium RSS

Napi Evangélium RSS

A kenyérszaporítás napján, amikor beesteledett, Jézus tanítványai lementek a tóra. Beszálltak a bárkába és elindultak a tavon át Kafarnaum felé. Már rájuk sötétedett de Jézus még mindig nem volt velük. Erős szél fújt, és a tó háborgott. Huszonöt-harminc stádiumnyit (mintegy öt kilométert) eveztek már, amikor látták, hogy Jézus a vízen járva közeledik a bárkához. Nagyon megijedtek. De Jézus bátorította őket: „Én vagyok, ne féljetek!” Fel akarták venni a bárkába, de a bárka abban a pillanatban partot ért, éppen ott, ahová tartottak. Jn 6,16-21

Elmélkedés

A kenyérszaporítás csodája és Jézusnak az élet kenyeréről mondott beszéde között egy más jellegű csodáról, Jézus vízen járásáról olvashatunk Szent János evangéliumában. A kenyerek megszaporítása alkalmával Jézus több ezer ember előtt mutatta meg isteni hatalmát. A vízen járás alkalmával kevesebben, csak tanítványai láthatták annak újabb jelét, hogy az Úr felette áll a természet erőinek és isteni képességekkel rendelkezik. A rendkívüli esettől maguk a tanítványok is megijednek. Ennek alapján jogosan feltételezzük, hogy alighanem pánik tört volna ki a nép körében, ha többen látják a vízen járást. A megijedt tanítványokat Jézus ezekkel a szavakkal nyugtatja: „Én vagyok, ne féljetek!” (Jn 6,20). Jézus csodái azt igazolják, hogy ő valóban az Isten Fia. Nem kell megijednünk isteni hatalmától, nincs okunk félelemre, amikor hozzánk közeledik. Ha engedjük, hogy hozzánk jöjjön, velünk és bennünk éljen, biztosak lehetünk abban, hogy jó irányba halad életünk hajója.

A feltámadt Krisztus jelenései olyan események, amelyek bizonyos félelmet ébresztenek. Ezért amikor Krisztus megjelenik az apostoloknak és a tanítványoknak, általában így köszönti őket: „Én vagyok, ne féljetek!” Félelmük örömre változik, amikor felismerik Mesterüket. Legyen bennem is öröm, amikor a feltámadt Krisztussal találkozom!

(c) Horváth István Sándor

Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te mindig meghallgatsz minket, bár emberi szavaink nélkül is tudod, hogy mire van szükségünk lelki fejlődésünkhöz. Hittel és bizalommal fordulunk hozzád, és kérünk, hogy adj meg nekünk mindent, a mi üdvösségünkre szolgál! Köszönettel és hálával tartozunk neked azért, mert gondunkat viseled és segítesz minket, hogy eljussunk az üdvösség re. Szeretnénk, ha tanításod jó talajra hullna a szívünkben! Add, hogy mindig nyitott szívvel hallgassunk téged és tanításodat életre váltsuk!

Posted: April 28, 2017, 10:00 pm

Magyar Kurír

Katolikus Hírportál

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a szombathelyi egyházi felsőoktatási intézmények együttműködési megállapodásait április 28-án Szombathelyen, a püspöki palota dísztermében írták alá.
Posted: April 28, 2017, 6:35 pm
Ferenc pápa április 28-án Kairóban találkozott az egyiptomi politikai élet szereplőivel, valamint a diplomáciai testület és a civil társadalom közel nyolcszáz tagjával. Beszédének középpontjában Egyiptomnak a közel-keleti régióban betöltött szerepe és feladata állt.
Posted: April 28, 2017, 6:10 pm
A Szociális Testvérek Társasága Generalátusának budai, II. kerületi épületén április 26-án helyezték el „Az élet háza” emléktáblát, Slachta Margit, Peitl Róza Katalin és Salkaházi Sára szociális testvérek és hőstársaik tiszteletére, akik a holokauszt idején menedéket nyújtottak az üldözötteknek.
Posted: April 28, 2017, 5:58 pm
Nemrég tért haza iraki útjáról Fabiny Tamás evangélikus püspök. Április 27-én beszélt tapasztalatairól, valamint az Ökumenikus Segélyszervezetnek a térségben folytatott tevékenységéről.
Posted: April 28, 2017, 4:40 pm
A szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.
Posted: April 28, 2017, 4:15 pm
„SZENTéj – Pünkösd a hegyen” címmel szentségimádással egybekötött szentlélekváró virrasztást szervez 2017 pünkösdjén a Hegyközi Karizmatikus Megújulás Sátoraljaújhelyen – tájékoztatta szerkesztőségünket Tóth Gábor füzéri plébános.
Posted: April 28, 2017, 4:00 pm
„A protestánsokkal kapcsolatos jogszabályok és a rájuk vonatkozó levéltári források egy csoportja” címmel tartott szakmai napot az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ (OKGYK) április 25-én a katolikus levéltárak munkatársai számára.
Posted: April 28, 2017, 3:20 pm
Kétnapos egyiptomi apostoli látogatása előtt, április 27-én este a szentatya ellátogatott a római Santa Maria Maggiore-bazilikába, ahol a Salus Populi Romani (A római nép megmentője) kegykép előtt imádkozott.
Posted: April 28, 2017, 2:45 pm
A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Ezúttal az áprilisi télies időjárás és a Föld napja kapcsán gondolkodunk a teremtett világ megőrzéséről.
Posted: April 28, 2017, 2:10 pm
Ünnepi konferenciát tartottak az esztergomi (ősrégi) szeminárium nagyszombati megalapításának 450. évfordulója alkalmából az Esztergomi Hittudományi Főiskolán április 27-én. A „Papi identitás – papnevelés egykor és ma” című tanácskozás nyitó előadását Erdő Péter bíboros, prímás tartotta.
Posted: April 28, 2017, 1:45 pm
Márfi Gyula veszprémi érsek április 23-án megáldotta a felújított nagyrákosi műemlék templomot, és szentmise keretében a bérmálás szentségében részesítette az arra felkészült fiatalokat.
Posted: April 28, 2017, 1:13 pm
1967. április 2-án, ötven évvel ezelőtt szentelték pappá Gyulafehérváron Fodor Józsefet, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség általános helynökét. Április 29-én mutatja be ünnepi aranymiséjét a nagyváradi székesegyházban.
Posted: April 28, 2017, 12:32 pm
Takács Gyula csörötneki plébános, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanára volt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) körmendi csoportjának vendége április 25-én, kedden este, aki „Négy evangélium, egyetlen Jézus” címmel tartott előadást.
Posted: April 28, 2017, 11:43 am
A szentatya április 28-án, pénteken délelőtt 11 órakor elutazott Róma Fiumicino repülőteréről az Alitalia olasz nemzeti légitársaság járatával Egyiptomba. Háromórás repülés után délután 2-kor érkezik majd meg Kairó nemzetközi repülőterére.
Posted: April 28, 2017, 11:01 am
A fogyatékkal élő gyermekeket és felnőtteket ellátó, Csilla von Boeselagerről elnevezett központot, amely a Pető Intézettel együttműködve végzi majd tevékenységét, április 26-án nyitották meg a kárpátaljai Beregszászon.
Posted: April 28, 2017, 10:59 am
Nyílt napra várták április 22-én, szombaton a Győri Hittudományi Főiskola világi képzései iránt érdeklődőket.
Posted: April 28, 2017, 10:05 am
Április 27-én, csütörtökön a szentatya felszólalt a Katolikus Akció Nemzetközi Fórumának „A Katolikus Akció küldetése: mindenkivel és mindenkiért” mottóval megrendezett kongresszusán, amelyet április 27. és 29. között tartanak a Vatikánban.
Posted: April 28, 2017, 9:23 am
A húsvétot követő napokban Kirner Antal Zoltán celldömölki plébános látta vendégül egykori évfolyamtársait a gyulafehérvári papnevelő intézetből. A huszonkét lelkipásztor április 18-án érkezett a Vas megyei városba, ahol három napot töltöttek együtt.
Posted: April 28, 2017, 8:34 am
Április 26-án Révkomáromban rendezték meg a szlovákiai magyar közösségek bibliaversenyének középiskolai döntőjét.
Posted: April 28, 2017, 7:46 am
A katona Szent György ünnepén, április 23-án tartották a rendvédelemben szolgálatot teljesítők búcsúját Máriapócson.
Posted: April 28, 2017, 7:01 am
Daniel Kourie bejrúti szír ortodox püspök értesülései szerint a 2013-ban elrabolt két aleppói püspök, Gregoriosz Johanna Ibrahim és Bulosz Jazigi (Pál) még életben van; Daniel Kourie mindenkit biztatott, ne adja föl az imádkozást értük.
Posted: April 27, 2017, 5:56 pm
Kereszténynek lenni nem társadalmi státuszt jelent, hanem, hogy Jézushoz hasonlóan engedelmes tanúi leszünk Istennek, vállalva az üldöztetést is – hangzott el az április 27-én reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.
Posted: April 27, 2017, 5:00 pm
Április 25-én mutatták be az Országos Széchényi Könyvtárban az Ernst-kódex első teljes hasonmás kiadását. A 12. századi kötet többek között Szent Mártonról szóló műveket tartalmaz, illetve Szent István ismert kisebb és nagyobb legendáját.
Posted: April 27, 2017, 4:36 pm
„Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten gyermekei” – ezzel a Római levélből (8,14) való mottóval hirdették meg a romániai magyar hittanolimpiát Kolozsváron április 26. és 28. között. A vetélkedő első ízben minősül a román oktatási minisztérium által elismert tantárgyolimpiának.
Posted: April 27, 2017, 3:59 pm
Mentorok és mentoráltak találkoztak április 22-én a miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégiumban. Az egész napos találkozó az ismerkedés, a célok megismerése és az együttműködés jegyében telt.
Posted: April 27, 2017, 3:21 pm
Az isteni irgalmasság vasárnapján, április 23-án találkoztak a Jézus Szíve Családok a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mándokon. Az eseményen Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye megyéspüspöke mutatott be szentmisét a jelen lévő papok részvételével.
Posted: April 27, 2017, 1:59 pm
Ferenc pápa április 27-én, csütörtökön délelőtt fogadta a Vatikánban a Pápai Alapítvány (The Papal Foundation) 225 tagját, akik évente megrendezett zarándoklatuk keretében tartózkodnak Rómában.
Posted: April 27, 2017, 1:17 pm
A szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.
Posted: April 27, 2017, 12:53 pm
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottsága és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara a 2017-es Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) kapcsán filmpályázatot hirdet, „A család öröme” címmel.
Posted: April 27, 2017, 12:33 pm
Fontos állomásához érkezett az Egri Főegyházmegye Szent Imre Katolikus Iskolarádiós Hálózatának szervezése. A Szent István Rádió és Televízió irányításával április 24-én elkezdődött a gyakorlati képzés az egyházmegye iskoláiban.
Posted: April 27, 2017, 11:57 am

katolikus.hu RSS

Hírek, elemzések, képes tudósítások a Magyar Katolikus Egyházról

Május 7-én vasárnap 10 órakor Győrben a Loyolai Szent Ignác bencés templomban az ünnepi szentmise főcelebránsa: Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. A 14 órakor kezdődő Mária-köszöntő vezetője: Joško Kuzmić, a Kismartoni Egyházmegye horvát nyelvű szekciójának liturgikus referense.
Posted: April 28, 2017, 12:15 pm
Május 6-án és 7-én, szombaton és vasárnap tartják a Mária búcsút Péliföldszentkereszten. Május 7-én, vasárnap 10.30 ünnepi búcsúi szentmise lesz a lourdes-i barlangnál, főcelebráns Snell György esztergom-budapesti segédpüspök.
Posted: April 28, 2017, 12:15 pm
Május 6-án, szombaton Jekelfalusy Vince püspök szentelésének 150. évfordulóján az egyházmegye konferenciával és emlékmisével emlékezik meg. 16 órai kezdettel tudományos konferenciát tartanak Székesfehérváron a Szent István Művelődési Házban (Liszt F. u. 1.). Köszöntőt mond Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök. Az előadások után 18 órakor emlékmise lesz a Szent István király Székesegyházban (II. János Pál pápa tér).
Posted: April 28, 2017, 12:14 pm
Május 6-án, szombaton tartják az országos engesztelő zarándoklatot Esztergomba. Az ünnepi szentmise a bíboros-hercegprímás földi maradványait őrző esztergomi Bazilikában 10 óra 30-kor kezdődik, főcelebráns: Erdő Péter bíboros, prímás.
Posted: April 28, 2017, 12:13 pm
Május 4-én, csütörtökön 18 órakor Vácon a Credo-házban (2600 Vác, Kossuth tér 4.) Romokból támadt barokk virágoskert - A váci ferences templom és oltárai című könyv bemutatóját tartják, Lachegyi Máté, a szerző mutatja könyvét. Köszöntőt mond: Varga Lajos váci segédpüspök.
Posted: April 28, 2017, 12:12 pm
Május 1-jén, hétfőn kerül sor a 19. Katolikus Karizmatikus Találkozóra kerül sor, amelyet Törökbálinton rendeznek meg a Bálint Márton Általános Iskola és Középiskolában (Óvoda u. 6.). A program 9 órakor kezdődik dicsőítéssel, majd előadások hallhatók. A délután 16 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök.
Posted: April 28, 2017, 12:12 pm
Április 29-én, szombaton 15 órakor Budapesten a Jézus Szíve-templomban (1085 Budapest, Mária u. 25.) Székely János püspök diakónussá szenteli Bellovics Gábort és Petrovics Lászlót.
Posted: April 28, 2017, 12:11 pm
Április 28-án, pénteken a Pécsi Egyházmegyébe látogatnak az egri szeminaristák, akiket a kirándulás mellett Udvardy György pécsi megyéspüspök vendégül lát.
Posted: April 28, 2017, 12:10 pm
Szent László király trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévben csatlakozva az állami eseményekhez, az egyházmegyék különböző rendezvényekkel kapcsolódnak be a programsorozatba, amelyekről az alábbi összefoglalóban tájékozódhatnak.
Posted: April 26, 2017, 9:18 am
Április 29-én, szombaton Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa. Dr. Beer Miklós, a Váci Egyházmegye megyéspüspöke, Dr. Bölcskei Gusztáv, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora Dr. Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke. Kászoni - Kövendi József, a Magyarországi Unitárius Egyház.
Posted: April 20, 2017, 1:30 pm

BonumTV

Jelen vagyunk!

Author: bonum
Posted: April 29, 2017, 12:35 am

Vendégünk: Győry Hedvig egyiptológus, múzeumpedagógus
Author: bonum
Posted: April 28, 2017, 4:11 pm

Vendégünk: Dóra Fruzsina néptánc szakelőadó
Author: bonum
Posted: April 28, 2017, 4:08 pm

Vendégünk: Verebics Ágnes festőművész
Author: bonum
Posted: April 28, 2017, 4:05 pm

Vendégünk: Golda János Ybl-díjas építész
Author: bonum
Posted: April 28, 2017, 4:02 pm

Vendégünk: Mészáros József, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület hivatalvezetője
Author: bonum
Posted: April 28, 2017, 3:59 pm

Vendégeink: Nagy Péter és Nagy Zsolt műsorvezetők
Author: bonum
Posted: April 28, 2017, 3:55 pm

Kiválasztották a legszebb 2016-ban kiadott bankjegyet. A Nemzetközi Bankjegy Társaságnál szavazással döntöttek 120 bankó közül. Az értékelésnél figyelembe vettek művészi szempontokat, de nézték a biztonsági elemeket is. A versenyben a svájci 50 frankosra szavaztak a legtöbben, így ez lett a legszebb bankjegy. A bizottság szerint szoros volt a finálé. A versenyben a svájci pénz mellett ...
Author: bonum
Posted: April 28, 2017, 1:23 pm

Még életben vannak a négy éve elrabolt aleppói püspökök, legalábbis Daniel Kourie bejrúti szír ortodox püspök értesülései szerint, erről tájékoztat a Magyar Kurír. A főpásztor április 22-én Bejrútban, a Szűzanya moussaitbeh-i megjelenésének 47. évfordulója alkalmából bemutatott ünnepi liturgián beszélt az elrabolt püspökökről. Mindenkit arra biztatott: ne adja fel az imádkozást értük. A két püspökről készült ...
Author: bonum
Posted: April 28, 2017, 1:21 pm

Több mint tízezer háztartás áram nélkül maradt Dél-Csehországban a sűrű havazás és a heves szélviharok következtében. A cseh közszolgálati rádió szerint péntek reggel közutak tucatjai voltak járhatatlanok a nagy mennyiségű hó és az utakra dőlt fák miatt. Az E.ON áramszolgáltató energetikai vészhelyzetet jelentett be a régióban. Ceské Budejovice régióközpontban leállt a vasúti forgalom, mert hótorlaszok ...
Author: bonum
Posted: April 28, 2017, 1:19 pm

gloria.tv - minél katolikusabb, annál jobb

Ne félj! Én vagyok az első és az utolsó és az élő. Meghaltam, s íme, mégis élek, örökké. Nálam vannak a halálnak és az alvilágnak a kulcsai. Írd le hát, amit láttál, a jelent és ami ezután történik. A hét csillagnak, amit a jobbomban láttál, és a hét arany gyertyatartónak ez a titka: a hét csillag a hét egyház angyala, a hét gyertyatartó meg a hét egyház.” (Jel 1,17c-20)
„Aki istenfélő és istenszerető, merítsen magának hasznot ebből az ünnepből! Aki értelmes szolga, menjen be örvendezéssel Ura örömébe! […] Élvezzétek mindnyájan a hit lakomáját! Részesüljetek mindnyájan a jólelkűség gazdagságából! Ne panaszolja senki a szegénységet, mert feltűnt az új birodalom! Ne keseregjen senki bűnei miatt, mert felragyogott a sírból a bocsánat! Ne féljen senki a haláltól, mert megszabadított minket az Üdvözítő halála! Hatalma alá hajtotta és megsemmisítette a halált. Leszállt az alvilágra és kifosztotta az alvilágot. Keserűséget okozott neki, mikor az megízlelte az Ő testét. Erre célzott Izajás, amikor felkiáltott s …
Posted: April 13, 2017, 11:06 pm
"Lehetőséget szeretnénk nyújtani nektek, hogy fiatalok körében és a Szeplőtelen Erődítmény Alapítvány más tagjaival megoszthassátok az élet hétköznapi pillanatait ezekben a napokban. A mindennapi közös munkát, imát és tapasztalatcserét élnénk meg együtt Jézussal, hogy Őt jobban megismerhessük és így boldogok legyünk!!!"
JÖJJ, LÁSD, ÉLD ÁT!
Kapcsolat: +40 742198688 +39 346 3940870
fortezzadellimmacolata.org
fortezza.immacolata@gmail.com
Posted: April 11, 2017, 7:23 pm
Minden hónap első szombatján - ma kezdődik
Első szombat
A hónap első szombatjának megünneplése
A fatimai Szent Szűz kívánságának megfelelően
Szentmisén részvétel és engesztelő áldozás a szegény bűnösök megtéréséért.
A rózsafüzér elimádkozása.
Elmélkedés - kb. negyedóráig - a rózsafüzér egy vagy több titkáról, azzal a szándékkal, hogy Mária Szeplőtelen Szívét tiszteljük és vigasztaljuk, s engesztelést nyújtsunk neki azokért az átkozódásokért és hálátlanságokért, amelyekkel a nemtörődöm emberek azt minden pillanatban átszúrják.
Önmagunk Mária Szeplőtelen Szívének szentelése. Ha lehetséges, egész családunk neki szentelése is.
Lehetőség szerint valami áldozat, kérésül vagy engesztelésül a Mária Szeplőtelen Szívét ért sérelmekért.
Forrás: Mária Szíve, reménységünk (imafüzet) Szent Maximilian Lap- és Könyvkiadó Miskolc. Imprimatur (nyomásra engedélyezte): Dr. Seregély István archiepiscopus (püspök), Nr. 11/1998.
A VILÁG KIRÁLYNŐJE SZEPLŐTELEN SZÍVÉNEK MEGKÉRLELÉSE a hó elsőszombatján
Szentséges Szűz Mária, Isten …
Posted: April 1, 2017, 7:44 am
„Hogy saját munkánkat megszenteljük, az nem ábrándok kergetése, hanem minden keresztény feladata: a te feladatod és az enyém is… ” Szent Josemaría
Posted: March 26, 2017, 6:19 am
„Engedd meg, hogy még egyszer megerősítsem: a megszokott munka egyszerűségében, a hétköznapok mindig újra ismétlődő részletei között kell felfedezned a nagy és új titkot, mely sok ember előtt rejtve marad: az isteni szeretetet.” Szent Josemaría
Posted: March 26, 2017, 6:18 am
„A laborban, a kórházi műtőben, a laktanyában, az egyetemi katedrán, a gyárban, a műhelyben, a mezőn, a családban… Isten vár ránk mindennap.” Szent Josemaría
Posted: March 26, 2017, 6:13 am
Mint Isten Új Népének fiataljait, tapasztalatcserében és imában megélt napokra hívunk meg titeket a medjugorjei Szentély-Házunkba.
Posted: March 19, 2017, 4:19 pm
„A szentség hősiességek összessége. Ezért feladatainkat megvalósítani és napról napra kitartóan tenni, ebben áll a hősiesség, melyet a munka tőlünk követel, miközben újra és újra ismétlődnek a feladatok. Ha nem így van, akkor nem akarunk szentekké lenni!” Szent Josemaría
Posted: March 5, 2017, 12:00 am
Minden hónap első szombatján - ma kezdődik
Első szombat
A hónap első szombatjának megünneplése
A fatimai Szent Szűz kívánságának megfelelően
Szentmisén részvétel és engesztelő áldozás a szegény bűnösök megtéréséért.
A rózsafüzér elimádkozása.
Elmélkedés - kb. negyedóráig - a rózsafüzér egy vagy több titkáról, azzal a szándékkal, hogy Mária Szeplőtelen Szívét tiszteljük és vigasztaljuk, s engesztelést nyújtsunk neki azokért az átkozódásokért és hálátlanságokért, amelyekkel a nemtörődöm emberek azt minden pillanatban átszúrják.
Önmagunk Mária Szeplőtelen Szívének szentelése. Ha lehetséges, egész családunk neki szentelése is.
Lehetőség szerint valami áldozat, kérésül vagy engesztelésül a Mária Szeplőtelen Szívét ért sérelmekért.
Forrás: Mária Szíve, reménységünk (imafüzet) Szent Maximilian Lap- és Könyvkiadó Miskolc. Imprimatur (nyomásra engedélyezte): Dr. Seregély István archiepiscopus (püspök), Nr. 11/1998.
A VILÁG KIRÁLYNŐJE SZEPLŐTELEN SZÍVÉNEK MEGKÉRLELÉSE a hó elsőszombatján
Szentséges Szűz Mária, Isten …
Posted: March 4, 2017, 11:00 am
„Állandóan érezned kell a kötelességet, hogy szent légy. Szentnek lenni nem azt jelenti, hogy különleges dolgokat kell csinálnod, hanem hogy küzdened kell belső életedben és kötelességed hősies, teljes végrehajtásában”. Szent Josemaría
Posted: March 2, 2017, 8:07 pm
Az Arany Nyílvessző ima- és Szent Arc tisztelet
Posted: February 22, 2017, 9:34 am
"A reményt tápláljuk, ne a félelmet!"
A PÁPÁRÓL
2017.02.12.
Január 24-én Ferenc pápa az 51. Tömegkommunikációs Világnapra írt üzenetében arra hívott, hogy „nyíltan és kreatívan kommunikáljunk, úgy, hogy soha ne...
Posted: February 19, 2017, 7:30 pm
A Prelátus levele (2017. január 31.)
LELKIPÁSZTORI LEVELEK
2017.02.04.
Mons. Fernando Ocáriz első levele az Opus Dei híveihez. Felidézi a január 23-án történteket, megköszöni az érte mondott imádságokat, és megemlékezik...
Posted: February 19, 2017, 7:29 pm
Az Opus Dei prelátusválasztásának krónikája
HÍREK A PRELÁTUSRÓL
2017.01.28.
A választás összefoglalója, amely azzal zárul, hogy Ferenc pápa kinevezi Mons. Fernando Ocárizt
Posted: February 19, 2017, 7:28 pm
Nagyon érdekes, hogy a katolikusokból, a pápából, a zsidókról, az írekből, az olaszokból a lengyelekből és Isten tudja, hogy még kikből lehet viccet csinálni, nevetni, de a muszlimokból nem lehet. Meg vagyok győződve, hogy ha minél korábban olyan normákat és szabályokat hozunk, hogy mindenkiről egyformán vélekedhessünk, annál jobb lesz mindenkinek.
A muszlimok boldogtalanok! Boldogtalanok Gázában... Boldogtalanok Egyiptomban, Líbiában. Boldogtalanok Marokkóban, Iránban, Jemenben... És Afganisztánban, Pakisztánban, Szíriában, Libanonban, és a többi muszlim országokban.
Nos, akkor hol boldogok? Boldogok az USA-ban, Ausztráliában, Angliában, Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Svédországban, Norvégiában, és a többi nem muszlim európai országban.
Összefoglalva: boldogok főleg minden nem muszlim országban és boldogtalanok főleg minden muszlim országban.
És kit tesznek ők ezért felelőssé?
Nem az Iszlámot. Senkit ezen vezetők közül. Nem saját magukat, hanem azon országokat, ahol boldogok! Ők meg …
Posted: February 18, 2017, 9:40 am
Minden hónap első szombatján - ma kezdődik
Első szombat
A hónap első szombatjának megünneplése
A fatimai Szent Szűz kívánságának megfelelően
Szentmisén részvétel és engesztelő áldozás a szegény bűnösök megtéréséért.
A rózsafüzér elimádkozása.
Elmélkedés - kb. negyedóráig - a rózsafüzér egy vagy több titkáról, azzal a szándékkal, hogy Mária Szeplőtelen Szívét tiszteljük és vigasztaljuk, s engesztelést nyújtsunk neki azokért az átkozódásokért és hálátlanságokért, amelyekkel a nemtörődöm emberek azt minden pillanatban átszúrják.
Önmagunk Mária Szeplőtelen Szívének szentelése. Ha lehetséges, egész családunk neki szentelése is.
Lehetőség szerint valami áldozat, kérésül vagy engesztelésül a Mária Szeplőtelen Szívét ért sérelmekért.
Forrás: Mária Szíve, reménységünk (imafüzet) Szent Maximilian Lap- és Könyvkiadó Miskolc. Imprimatur (nyomásra engedélyezte): Dr. Seregély István archiepiscopus (püspök), Nr. 11/1998.
A VILÁG KIRÁLYNŐJE SZEPLŐTELEN SZÍVÉNEK MEGKÉRLELÉSE a hó elsőszombatján
Szentséges Szűz Mária, Isten …
Posted: February 4, 2017, 9:51 am
"Én mondottam: Istenek vagytok ti és a Felségesnek fiai ti mindnyájan:"
Posted: January 30, 2017, 3:50 pm
Erdő Péter bíboros szívből jövő jókívánságát fejezte ki az Opus Dei új prelátusának
A PRELÁTUSRÓL
2017.01.25.
Erdő Péter és Christoph Schönborn bíboros is gratulált az Opus Dei prelátusának közvetlenül azután, hogy január 23-án este Ferenc pápa kinevezte....
Posted: January 26, 2017, 11:24 am
Képek Mons. Javier Echevarría-ról
A PRELÁTUSRÓL
2016.12.14.
Képek az Opus Dei prelátusáról (1932-2016)
Posted: January 22, 2017, 6:33 pm
Isteni léptekkel
Josemaría Escrivá első magyar nyelven megjelenő életrajza François Gondrand-tól.
Posted: January 22, 2017, 4:44 pm

Vatikáni Rádió

A hang a pápa a párbeszédet a világ

Egyiptom egyedülálló feladata a regionális béke megerősítése és megszilárdítása – ez volt a pápa beszédének egyik központi gondolata. Ferenc pápa április 28-án, pénteken megkezdte kétnapos egyiptomi látogatását. Kairóba érkezése után udvariassági látogatást tett az egyiptomi elnöknél, majd az Al-Azhar szunnita vallási és teológiai intézmény, egyetem főimámjánál. Ezt követően beszédet mondott a békéről szervezett nemzetközi konferencián az Al-Azhar konferencia központjában. Innen Ferenc pápa a kairói Al-Másah Hotelbe hajtott, ahol az egyiptomi elnökkel együtt találkozott a hatóságok képviselőivel, a diplomáciai testület és az egyiptomi civil társadalom közel 800 tagjaival. Beszédének középpontjában Egyiptomnak a közel-keleti régióban betöltött szerepe és feladata állt.

Egyiptom földje meghatározó jelentőségű az emberiség történelmében és az egyház Hagyománya szempontjából

Ferenc pápa méltatta, hogy Egyiptom földje meghatározó jelentőségű az emberiség történelmében és az egyház Hagyománya szempontjából. Számos pátriárka élt Egyiptomban vagy utazott át területén. Isten e földön nyilatkoztatta ki nevét Mózesnek és a Sínai-hegyen bízta az emberiségre a Tízparancsolatot. Egyiptomban talált menedékre a Szent Család, ma pedig a Szudánból, Eritreából, Szíriából és Irakból érkező menekültek milliói. Bizonyos értelemben mindannyian magunkénak érezzük e földet – fogalmazott a pápa.

Egyiptom egyedülálló feladata a regionális béke megerősítése és megszilárdítása

Egyiptom nélkülözhetetlen szerepet tölt be a Közel-Keleten, ahol megoldást keresnek számos problémára, a vak és embertelen erőszakra, amely a hatalomvágyból, a fegyverkereskedelemből, a súlyos társadalmi problémákból és a vallási szélsőségességből fakad, amely Isten szent nevét hallatlan mészárlások és igazságtalanságok elkövetésére használja fel. Egyiptom egyedülálló feladata a regionális béke megerősítése és megszilárdítása.

Nem építhetünk egy civilizációt anélkül, hogy elutasítanánk a gonosz, az erőszak ideológiáját és a szélsőségességet

A pápa ezt követően utalt az ország által kezdeményezett célkitűzésekre: fejlődés, jólét, béke. Ezek eléréséhez különleges figyelmet kell fordítani a nők, a fiatalok, a legszegényebbek és a betegek szerepére. A valódi fejlődést abban érjük tetten, hogy mennyire gondoskodunk az emberről, neveléséről, egészségéről és méltóságáról. Majd a Szentatya szólt a részekben folyó világháborúról. E kapcsán megállapította: nem építhetünk egy civilizációt anélkül, hogy elutasítanánk a gonosz, az erőszak ideológiáját és a szélsőségességet, amely meg akarja semmisíteni a másikat, a sokszínűséget Isten szent nevének manipulálásával és megsértésével.

Le kell lepleznünk az illúziókeltőket, akik gyűlöletet prédikálnak

Kötelességünk – folytatta a pápa –, hogy megtanítsuk az új nemzedékeknek: Istennek nincs szüksége arra, hogy megvédjék az emberek, sőt éppen, hogy Ő védelmezi az embereket. Sosem akarja gyermekei halálát, hanem azt, hogy éljenek és boldogok legyenek. Nem kéri vagy igazolja az erőszakot, sőt utálja és elutasítja azt. Az igaz Isten a feltétel nélküli szeretetre hív, az ingyenes megbocsátásra, az irgalmasságra, minden élet teljes tiszteletére, a testvériségre hívők és nem hívők között. Le kell lepleznünk az illúziókeltőket, akik gyűlöletet prédikálnak, hogy elrabolják az emberektől életüket és jogukat ahhoz, hogy méltósággal éljenek tűzifává alakítva és megfosztva őket a szabad választástól és a felelős hittől. Fel kell számolnunk a gyilkos elképzeléseket és szélsőséges ideológiákat, megerősítve, hogy az igaz hit és az erőszak összeférhetetlen, ahogy Isten és a gyilkos cselekedetek is.

Egyiptom arra kapott meghívást, hogy mentse meg e szeretett régiót a szeretet és a testvériség hiányától

A történelem a béke építőket tiszteli, akik bátran és erőszak nélkül küzdenek egy jobb világért – hangsúlyozta Ferenc pápa az egyiptomi hatóságok képviselőinek. Az ószövetségi József példája nyomán Egyiptom arra kapott meghívást, hogy mentse meg e szeretett régiót a szeretet és a testvériség hiányától. Ítélje el és győzze le az erőszak és a terrorizmus minden formáját. Ajándékozza meg a béke magvával azok szívét, akik békés együttélésre, méltó munkára, emberséges nevelésre vágynak. Egyiptom tegyen tanúbizonyságot arról, hogy „A hit Istenért van, a Haza pedig mindenkié”. (Az 1952. július 23-i forradalom mottója) Mutassa meg az ország, hogy lehet hinni a másokkal való harmonikus együttélésben, osztozva velük az alapvető emberi értékekben és tiszteletben tartva mindenki szabadságát és hitét. Egyiptom sajátos szerepe abban áll – mutatott rá a pápa –, hogy a három nagy vallás e bölcsője újra sugározza szét az igazságosság és a testvériség legfőbb értéket, amelyek szilárd alapját képezik a békének és az odavezető útnak.

A Szentszék és az Egyiptomi Arab Köztársaság diplomáciai kapcsolatainak 70. évfordulója

Ferenc pápa ezt követően felidézte, hogy idén ünneplik 70. évfordulóját annak, hogy a Szentszék és az Egyiptomi Arab Köztársaság felvette a diplomáciai kapcsolatokat. Az arab országok közül az egyik első volt ezen a téren. E kapcsolatokat a barátság, a kölcsönös elismerés és együttműködés jellemzi, amelynek megszilárdítását célozza ez a pápai út is.

A keresztények elválaszthatatlanok Egyiptom történelmétől

A Szentatya beszéde végén köszöntötte Egyiptom minden állampolgárát és külön kiemelte a keresztényeket: a kopt ortodoxokat, a bizánci ortodoxokat, az örmény ortodoxokat, a protestánsokat és a katolikusokat. Szent Márk, e föld evangelizálója védelmezzen és segítsen az egység építésében és megteremtésében, amelyre Urunk annyira vágyik – kérte a pápa. Jelenlétetek ebben a hazában nem új és nem véletlen, hanem történelmi és elválaszthatatlan Egyiptom történelmétől. Integráns részét képezitek ennek az országnak és az évszázadok során egyedülálló kapcsolatot, szimbiózist építettetek ki, amelyet más nemzetek is példaként követhetnek. Megmutattátok és megmutatjátok ma is, hogy lehetséges az együttélés kölcsönös tiszteletben és becsületes eszmecserében, a különbözőségben a gazdagság és nem az összeütközés forrását keresve – zárta beszédét Ferenc pápa az egyiptomi hatóságok képviselőihez intézett beszédét Kairóban.

(sv)

Posted: April 28, 2017, 6:59 pm

Ferenc pápa az útitervnek megfelelően április 28-án, péntek délután kettő órakor megérkezett Egyiptomba, amikor repülőgépe leszállt Kairó nemzetközi repülőterén. Útközben Sergio Mattarella olasz köztársasági elnöknek küldött táviratában így értelmezte az útját: „A béke követeként indulok útnak, hogy találkozzam a katolikus közösséggel és a különféle hitű hívőkkel”. Ferenc pápa a repülőút során a vele utazó mintegy kilencven újságírót egyenként köszöntött és „megköszönte nekik, hogy elkísérik az útjára és segítik megértetni az emberekkel utazása célját. Az emberek figyelemmel kísérik az eseményt, szem előtt tartva a tényt, hogy az egyiptomi elnök, a kopt pápa, a kopt katolikus pátriárka és az Al-Azhar főimámja hívott meg. Az egység és a testvériség útja ez!” – hangsúlyozta  Ferenc pápa útban Kairó felé. A Szentatya mielőtt elhagyta a Vatikánt, indulása előtt még találkozott kilenc egyiptomi menekülttel, akiket Konrad Krajewsky érsek, pápai alamizsnás mutatott be neki.            

Ferenc pápát a repülőtéren az egyiptomi keresztény egyházak vezetői fogadták és köszöntötték, majd délután fél háromkor udvariassági látogatást tett Abdel Fattáh al-Szíszi egyiptomi államelnöknél, akivel személyes magánbeszélgetést folytatott majd a mintegy 10 km-re fekvő Al-Azhar egyetemre hajtott, ahol részt vett a nemzetközi béketalálkozón.

Az Al-Azhar egyetem a legnagyobb tekintélyű szunnita muzulmán oktatási intézmény

Az Al-Azhar szószerinti jelentése „a Fényességes”. Ezzel a jelzővel illetik az egész világ legnagyobb tekintélyű szunnita muzulmán intézményét, mely egyúttal a legősibb iszlám egyetem. Több mint ezer éve, 969-ben alapították, amikor a mai Tunézia területéről eredő Fátimida-dinasztia, mint síita uralkodóház elfoglalta Egyiptomot, melyet birodalmuk középpontjává tett meg és így az új fővárosuk Kairó lett. Az új főváros első mecsetje egyúttal vallási és jogi oktatási központként is működött, ahol idővel olyan kiegészítő tudományokat is oktattak, mint a grammatika, a retorika, jeles módon a matematika és a többi szakág, hasonlóan a keresztény Nyugat hét szabad művészetéhez. Ezt a jellegzetességét a kairói „Fényességes Egyetem” mind a mai napig megőrizte és megmaradt az összes muzulmán ország leghíresebb teológiai és vallásjogi képzési központjának.

Feladata, hogy ápolja és őrizze a szunnita iszlám hit ortodox tanítását

E tágabb feladat mellett sajátos tevékenysége, hogy ápolja és őrizze a szunnita iszlám hit ortodox tanítását. A kairói egyetem az 1960-as években modernizálódott, amennyiben új fakultások születtek, ahol már nem csak kifejezett vallástudományi ismereteket tanítanak, hanem olyan új tárgyakat, mint például a pedagógia, a nyelvek, a gyógyászat, a gyógyszerészet, a tudományok, a gazdaság és mezőgazdaság, kereskedelem, mérnök-képzés… Nők 1962 óta lehetnek az egyetem diákjai. 1983-ban ünnepelték meg állami és vallási programokkal alapításuk millenáriumát. Az egyetem rektorát életfogytiglan választják, ő egyúttal az egyetem mecsetjének a főimámja, akit a megtiszteltető sejk névvel is illetnek. Jelenlegi vezetője Ahmad et-Tajjeb iszlám vallásjog professzor, aki a jog világában nagy szakmai tekintélynek örvend. Az Al-Azhar egyetemen szerzett alaptanulmányai után a párizsi Sorbonne egyetemen nyert doktorátust. Szorgalmazza az iszlám hagyományok sokféleségének a  megbecsülését, valamint elhatárolódik az iszlám szélsőséges politikai megnyilvánulásoktól, sőt ezt a mintegy 300.000 hallgató számára is kötelező normává tette. Az Al-Azhar egyetemre érkező Ferenc pápát Ahmad et-Tajjeb főimám, egyetemi rektor fogadta a dolgozószobájában, ahol magánmegbeszélésre került sor kettejük közt. Az egyetem által szervezett békekonferenciára az Al-Azhar egyetem nagy aulájában került sor, ahol az iszlám vallás tekintélyei mellett a világ számos vallási vezetője vett részt. Természetesen jelen voltak az egyiptomi kopt ortodox és kopt katolikus egyházak pátriárkái is.

(vl)

Posted: April 28, 2017, 6:56 pm

A vallási vezetők határozottan utasítsák vissza az erőszak, a bosszú és a gyűlölet minden formáját, amit a vallás vagy Isten nevében követnek el. Le kell rántani a leplet a szent köntösbe öltöztetett erőszakról, és a jövő generációit nyitottságra és kölcsönös tiszteletre kell nevelni. Ferenc pápa nyíltan és erős szavakkal fogalmazott beszédében, amelyet a kairói al-Azhar szunnita iszlám teológiai egyetemen mondott a nemzetközi békekonferencián, amelyre a neves fakultás főimámja hívta meg.

Egyiptom ősi kultúrájú, sokvallású nemzet, ezt a színes arculatát ma is őrizze meg; muzulmánok és keresztények megújult testvériségben éljenek egymással. A vallások, ha valóban az emberi lélek felemelkedését segítik, nem pedig alantas érdekekre használják őket, akkor nem problémát jelentenek, hanem magukban kínálják a fennálló gondok megoldását. A konfliktusok megelőzéséhez föl kell számolni a szegénységet, mely táptalaja a szélsőségesség kialakulásának, illetve meg kell állítani a pénz- és fegyveráramlást.

A civilizáció földje ma is neveljen a nyitottságra

A Nílus partján született civilizáció az ókortól kezdve a kultúra bölcsője volt. Egyiptom a tudományok, az építészet és a művészet kincsestárát virágoztatta fel, amelyhez az oktatás és a tudás értékei társultak. Ma is rendkívül fontos a fiatal nemzedékek nevelése, hiszen csak akkor építhetünk békés jövőt, ha a képzés révén nyitott és másokkal kapcsolatot teremteni akaró embereket formálunk.

A nevelés révén a találkozás és a másokkal való osztozás, a nyitottság és a kutató értelem irányába tereljük a fiatalokat. Megértetjük velük, hogy az erőszak csak erőszakot szül, és hogy a középpontba az emberi méltóságot kell állítani.

A párbeszédhez szükség van az identitás, a különbözőség és az őszinteség hármasára

Ferenc pápa három alapvető irányvonalat jelölt meg a párbeszéd, ezen belül is a vallásközi és kultúrák közi párbeszéd alapjául. Az első az identitás kötelessége, vagyis, hogy nem lehet valódi párbeszédet kezdeni úgy, ha nincs meg az őszinteség, vagy ha a másoknak való tetszés oltárán föláldozzuk a jót. Szükség van a különbözőség bátorságára, mert aki kultúrájában vagy vallásában más, mint én, arra nem ellenségként, hanem útitársként kell tekintenem. Fontos továbbá a szándék őszintesége, mert a párbeszéd nem egy hátsó szándék megvalósítására szolgáló stratégia, hanem az igazság útja, ami képes a versengést együttműködéssé alakítani. A találkozás kultúrájának egyetlen alternatívája az összeütközésé, ezért kell a tiszteletteljes nyitottságra és az őszinte párbeszédre nevelni. Erre a kihívásra keresztényeknek, muzulmánoknak és minden hívőnek egyaránt válaszolnia kell.

Vallás és politika, sokszínű gazdagság Egyiptomban

A Szentatya emlékeztetett rá, hogy Egyiptom a szövetségek földje. A vallások sokszínűsége kölcsönös gazdagodást eredményezett az évszázadok során, melyek mind az egyetlen nemzeti közösség szolgálatában álltak, így valósul meg a vallások szövetsége. Ma egy veszélyes ellentmondással találkozunk: egyrészt igyekeznek a magánszférába szorítani a vallást, másfelől pedig összekeverik a vallási életet a politikával. Ez azért kockázatos, mert így a vallást világi hatalmak eszközként használják saját érdekeik céljából. Globalizált világunkban a sok hasznos technológiai eszköz mellett gyakran közönnyel találkozunk, a nagy rohanásban az emberek nosztalgiát éreznek az élet nagy kérdései iránt. A vallások visszavezetnek minket a gyökerekhez: az ember hivatása nem a földi dolgok múlandóságában merül ki, hanem az Abszolút felé való haladásban. Ezért a vallás nem probléma, hanem éppen a megoldás része, mert fölemeli a lelket.

A vallási vezetők mondjanak nemet az erőszakra és a gyűlöletre

A vallási vezetők feladata, hogy leleplezzék a szentség köntösébe bújtatott erőszakot. Szólaljanak fel az emberi méltóság és jogok megsértése ellen, ítéljék el a vallás nevében megmutatkozó gyűlöletet, mint Isten hamis bálványozását.  Isten neve szent, Ő a béke, ezért aki rá hivatkozva erőszakot követ el, az beszennyezi nevét. A vallási vezetők közösen emeljék fel szavukat az erőszak, a bosszú és a gyűlölet minden formája ellen. Mondjuk ki, hogy nem lehet összeegyeztetni az erőszakot a hittel, a hitet a gyűlölettel. Az emberi élet szent, szemben minden fizikai, társadalmi, nevelési vagy pszichés erőszakkal. Mondjuk ki együtt: minél inkább növekszünk az Istenbe vetett hitben, annál inkább nő a felebarát iránt érzett szeretetünk – buzdított a kairói békekonferencián a pápa.

A vallások a békét mozdítsák elő

A vallások nem pusztán a rossz leleplezésére szolgálnak, hanem a békét hivatottak előmozdítani. Imádkoznunk kell egymásért, kérve Istentől a béke ajándékát. Találkoznunk kell, párbeszédet folytatnunk és az összhangot keresni az együttműködés és a barátság szellemében. A béke építőire, nem pedig konfliktusokra uszító emberekre van szükség: a kiengesztelődés hirdetőire, nem a pusztítás szónokaira. A pápa figyelmeztetett a demagóg populizmus veszélyeire is, amely nem segíti a békét és a stabilitást. Az erőszak szítása nem biztosítja a békét, és az egyoldalú cselekvés nem indít építő és közös folyamatokat, hanem éppen a radikalizmus és az erőszak malmára hajtja a vizet.

Fölszámolni a háborút tápláló fegyverkereskedelmet

Ahhoz, hogy megelőzzük a konfliktusokat és a békét építsük, föl kell számolnunk a szegénységet és a kizsákmányolást, mert ezekben a helyzetekben a szélsőséges gondolatok jó táptalajt találnak maguknak. Meg kell akadályozni, hogy a pénz és a fegyverek eljussanak az erőszak felbujtóihoz. A problémát a gyökerénél kell megragadni, vagyis le kell állítani a fegyverkezést, mert ha fegyvereket gyártanak és adnak el, előbb-utóbb fel is használják azokat. Le kell leplezni a háborút tápláló zavaros mesterkedéseket, mert csak így lehet megelőzni a valódi okokat. Ez minden nemzet, intézmény és média vezetőinek sürgős feladata. A vallási vezetőknek pedig a békefolyamatokat kell elősegíteniük, megvetve a szövetség alapjait a népek és az államok között.

Ferenc pápa végül ezzel a kívánsággal zárta felszólalását az al-Azhar egyetem nemzetközi békekonferenciáján: Kívánom, hogy Egyiptom nemes és kedves földje, Isten segítségével képes legyen válaszolni a civilizáció és a szövetség hivatására, hozzájárulva a békefolyamatok fejlődéséhez e szeretett nép és az egész közel-keleti térség számára. 

(gá)

Posted: April 28, 2017, 6:56 pm

Ferenc pápa az útitervnek megfelelően péntek délután kettő órakor megérkezett Egyiptomba, amikor repülőgépe leszállt Kairó nemzetközi repülőterén. Útközben Sergio Mattarella olasz köztársasági elnöknek küldött táviratában így értelmezte az útját: "A béke követeként indulok útnak, hogy találkozzam a katolikus közösséggel és a különféle hitű hívőkkel”. Ferenc pápa a repülőút során a vele utazó mintegy kilencven újságírót egyenként köszöntött és „megköszönte nekik, hogy elkísérik az útjára és segítik megértetni az emberekkel utazása célját. Az emberek figyelemmel kísérik az eseményt, szem előtt tartva a tényt, hogy az egyiptomi elnök, a kopt pápa, a kopt katolikus pátriárka és az Al-Azhar főimámja hívott meg. Az egység és a testvériség útja ez!” – hangsúlyozta  Ferenc pápa útban Kairó felé. 

(vl)

Posted: April 28, 2017, 6:44 pm

Ferenc pápa április 28-án pénteken délelőtt tizenegy órakor elutazott Róma Fiumicino repülőtéréről az Alitalia olasz nemzeti légitársaság járatával Egyiptomba. Három órás repülés után délután kettőkor érkezik meg Kairó nemzetközi repülőterére. Ferenc pápa mielőtt elhagyta a Vatikánt találkozott kilenc egyiptomi menekülttel, akiket Konrad Krajewsky érsek, pápai alamizsnás mutatott be neki. Ferenc pápa a program szerint megérkezése után udvariassági látogatást tesz Abdel Fattáh al-Szíszi egyiptomi államelnöknél, majd délután négy órakor tartja meg az első beszédét az Al-Azhar egyetemen megrendezett vallásközi találkozón.

(vl)

Posted: April 28, 2017, 6:44 pm

Kereszténynek lenni nem társadalmi státuszt jelent, hanem azt, hogy Jézushoz hasonlóan engedelmes tanúi leszünk Istennek, és ezért vállaljuk az üldöztetést is. Erről beszélt Ferenc pápa csütörtökön reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén. A Szentlélek tesz minket engedelmes tanúkká, de kérnünk kell Istentől ezt a kegyelmet.

A hívők és az ügyeskedők – régen és ma

„Inkább kell engedelmeskedni Istennek, mint az embereknek” – ezt válaszolja Péter, akit az apostolokkal együtt a főtanács elé visznek, miután egy angyal kiszabadítja a börtönből. Tilos volt hirdetni Jézus nevében, de ők a főtanács tilalma ellenére egész Jeruzsálemben hirdették a Krisztusról szóló tanítást. Ferenc pápa az Apostolok Cselekedeteiből vett szentleckéről (ApCsel 5,27-33) elmélkedett homíliájában. Ahhoz, hogy ezt a történést megértsük, vissza kell nyúlnunk az egyház születésének első hónapjaihoz, amikor a közösség növekedett és sok csoda történt. A nép hitt, de voltak ügyeskedők is, akik karriert akartak csinálni, mint Ananiás és Szafira. Ma is ugyanez történik – állapította meg a pápa -, mint amikor megvetéssel nézik az emberek, ahogy a betegeket az apostolokhoz viszik. Péter, aki nagycsütörtökön félelmében elárulta Jézust, most bátran így válaszol: „Inkább kell engedelmeskedni Istennek, mint az embereknek”. Ez a válasz megérteti velünk, hogy a keresztény az engedelmesség tanúja, mint Jézus, aki megsemmisítette önmagát, és az olajfák kertjében azt mondta az Atyának: legyen meg a te akaratod, ne az enyém.

Nem egy eszméről, egy filozófiáról tanúskodunk, hanem az engedelmességről

A keresztény az engedelmesség tanúja, és ha mi nem ezen az úton, az engedelmességben való növekvés útján járunk, akkor nem vagyunk keresztények. Legalább járjunk ezen az úton, az engedelmesség tanúiként, mint Jézus. Nem egy eszme, egy filozófia, egy vállalat, egy bank vagy egy hatalom tanúi, hanem az engedelmesség tanúi legyünk, mint Jézus – hangsúlyozta a Szentatya. Ehhez azonban a Szentlélek kegyelmére van szükség. Csak a Lélek tehet minket az engedelmesség tanúivá. „Nem, én majd elmegyek ahhoz a spirituális tanítóhoz, elolvasom ezt a könyvet…” Ez mind rendben van, azonban egyedül a Szentlélek képes megváltoztatni a szívünket és tehet mindannyiunkat az engedelmesség tanúivá. Ez a lélek műve és nekünk kérnünk kell, fohászkodnunk kell ezért a kegyelemért: „Atyám, Úr Jézus, küldjétek el nekem Lelketeket, hogy az engedelmesség tanúja legyek”, vagyis keresztény.

Boldogok, akiket az igazságért üldöznek

A Szentleckében olvastuk, mi a következménye annak, ha az engedelmesség tanúi leszünk. Pétert válasza után meg akarták ölni. Az engedelmesség tanúságtétele magával hozza az üldöztetést. Amikor Jézus a nyolc boldogságról beszél, ezzel zárja a felsorolást: „Boldogok, akiket az igazságért üldöznek: övék a mennyek országa” (Mt 5,10). A keresztet nem lehet elvenni egy keresztény életéből. A keresztény élete nem egy társadalmi státusz, nem egy lelkiségi életmód, ami jóvá vagy kicsit jobbá tesz minket. Ez nem elég. A keresztény élete az engedelmességben megnyilvánuló tanúságtétel, és ez az élet tele van rágalmakkal, szóbeszéddel, üldöztetéssel. Ahhoz, hogy Jézushoz hasonlóan az engedelmesség tanúi legyünk, imádkoznunk kell. Be kell ismerni, hogy bűnösök vagyunk, hogy szívünk tele van világiassággal, és kérnünk kell Istentől a kegyelmet, hogy az engedelmesség tanúi legyünk. Kérnünk kell a kegyelmet, hogy ne ijedjünk meg, amikor üldöznek minket, amikor megrágalmaznak, mert az Úr azt mondta, hogy amikor az ítélőszék elé visznek minket, a Szentlélek fogja megmondani, mit válaszoljunk – zárta csütörtök reggeli homíliáját Ferenc pápa.

(gá)

Posted: April 28, 2017, 6:44 pm

„A küldetés nem egy feladat a sok közül, hanem a feladat” – fogalmazott Ferenc pápa április 27-én, csütörtökön délelőtt a Katolikus Akció nemzetközi fórumán a Vatikánban. A tanácskozás témája: „A Katolikus Akció küldetése: mindenkivel és mindenkiért”. A világiakból álló egyházi társulat Olaszországban született 1867-ben. „Ha a küldetés nem a Katolikus Akció megkülönböztető jegye, akkor elszakad a szervezet lényegétől és elveszti létezésének értelmét” – hívta fel a figyelmet a pápa spanyol nyelvű beszédében.

Az emberek között jelen lenni

„Egy olyan Katolikus Akciót szeretnék látni, amely az emberek között van a plébánián, az egyházmegyében, az országban, a városnegyedben, a családban, az iskolában és a munkahelyen, vidéken és az élet minden területén. Ezek jelentik az új Aeropagoszt (Árész dombja, az Akropolisztól északkeletre fekvő, 115 m magas szikla, ahol a legfelsőbb tanács ülésezett), ahol a döntések születnek és ahol a kultúrát építik.”

A missziós apostolkodás a prioritás

„A Katolikus Akció hagyományosan négy alappillérre épül: az imára, a képzésre, az áldozatra és az apostolkodásra. A mai történelmi pillanatban a missziós apostolkodás a prioritás, annak tudatában, hogy ima, áldozat és képzés nélkül nincs eredmény.” A pápa ebből kiindulva arra hívta a szervezet tagjait, hogy minden körülményhez alkalmazkodó képzést biztosítsanak. „A Jézussal való boldog barátság fenntartásához imádkozzatok, szívvel fordulva a nép igényeihez, szenvedésükhöz és örömeikhez. Ezáltal elkerülitek, hogy folyamatosan csak magatokra figyeljetek. Hozzatok áldozatot, de ne azért, hogy tisztábbnak érezzétek magatokat, hanem, hogy jót tegyetek másoknak. Az evangelizáció nem a prozelitizmusra irányuló terv, mert az egyház a vonzás által növekszik” – mondta a pápa.

Meg kell jelenni mindenhol

„Ezért alapvetően fontos, hogy megújítsuk és napra késszé tegyük a Katolikus Akció elkötelezettségét az evangelizáció terén. Jusson el mindenkihez mindenhol minden körülmény között, a létezés minden perifériáján. Meg kell jelenni, „testet kell ölteni” konkrétan az egyházmegyékben, a plébániáktól kezdve. A plébánia nem ment ki a divatból” – figyelmeztetett Ferenc pápa. „Ne legyetek olyanok, mint azok a „nagyon univerzális” csoportok, amelyeknek nincs sehol egy központjuk, akik nem válaszolnak senkinek és akik azt keresik minden helyen, ami nekik a legjobban tetszik.”

Az evangelizálást annak gyakorlása által tanuljuk meg

„El kell kerülni a véget nem érő felkészülést a misszióra, a tökéletességre törekvést és az örökké tartó elemzéseket, amelyek mire elkészülnek már rég kimentek a divatból vagy már elavultak” – mutatott rá Ferenc pápa. „A valóság diktálja a tempót, az határozza meg a lépéseket. Az evangelizálást annak gyakorlása által tanuljuk meg, ahogy imádkozni is az ima által tanulunk meg, ha a szívünk nyitott rá. Tehát a Katolikus Akció legyen jelen a politikában, a vállalatoknál, a szakmákban, de ne azért, mert tökéletes és képzett keresztényeknek hisszük magunkat, hanem azért, hogy jobban tudjunk szolgálni, különösen is a börtönökben, a kórházakban, az utcán, a nyomornegyedekben, a gyárakban. Ez nélkülözhetetlen, különben „kiváltságosokká” váltok. Ne legyetek álszent farizeusok, ne bonyolítsátok túl a belépést, aktív irgalmasságra van szükség. Ne legyetek olyanok mint a vámhivatal, nem lehettek korlátozóbbak az egyháznál és pápistábbak a pápánál.

Legyetek bátrak

Tárjátok ki a kapukat azok számára is, akik tagjai akarnak lenni a Katolikus Akciónak, de látszólag nem felelnek meg az elvárásoknak: egyházi házassággal nem rendelkező szülők, nehéz múlttal vagy jelennel rendelkező, de küzdő emberek, eltévelyedett és sérült fiatalok. Kihívást jelent elkísérni őket az élet útján a kereszttel, amelyet vállukon hordoznak.” Végül a pápa azt kérte a szervezet tagjaitól, hogy ne klerikalizálják a világiakat. „Legyetek bátrak, mert nem vagytok hűségesebbek az egyházhoz, ha minden lépésnél arra vártok, hogy megmondják nektek, mit kell tennetek” – zárta beszédét Ferenc pápa a Katolikus Akció nemzetközi fórumának résztvevőihez.

(sv)

Posted: April 28, 2017, 5:46 pm

Ferenc pápa csütörtökön délelőtt 10 órakor fogadta a Vatikánban a Papal Foundation – Pápai Alapítvány 225 tagját, akik évenként esedékes látogatásukon tartózkodnak Rómában. A mai találkozót áthatja a húsvéti időszak öröme, amelyben az egyház az Úr győzelmét ünnepli a halál fölött, és a Szentlélekben kapott új életnek örvend. Római zarándoklatuk erősítse meg a Pápai Alapítvány tagjait a hitben és a reményben, illetve az egyház küldetésének támogatásában, amelyet számos vallási és karitatív kezdeményezésen keresztül valósítanak meg a pápa szándékának megfelelően.

Szegények támogatása, az evangélium terjesztése

Világunkat ma gyakran sújtja az erőszak, a kapzsiság és a közöny, ezért nagy szükség van tanúságtételünkre a remény üzenetéről, mely Isten szeretetének megváltó és kiengesztelő erejében nyilvánul meg, amelyet az evangélium áraszt magából. Ferenc pápa háláját fejezte ki az alapítványnak, amiért segít eljuttatni az egyház reménységről szóló üzenetét a föld legtávolabbi határaiig, támogatja testvéreink lelki és anyagi fejlődését, különösen a fejlődő országokban. Krisztus teste élő tagjaiként arra hivatottak, hogy előmozdítsák az emberi család egységét és békéjét az Atya akaratának megfelelően Krisztusban. Imádkozzanak a szegények szükségleteiért, a szívek megtéréséért, az evangélium elterjesztéséért, valamint azért, hogy az egyház növekedjen az életszentségben és a missziós buzgalomban. A Szentatya végül imáikat kérte személyéért, majd apostoli áldásával búcsúzott a Pápai Alapítvány tagjaitól.

1988 óta több, mint 121 millió dollárt fordítottak karitatív célokra

A Pápai Alapítványt az amerikai papság és világi hívők hozták létre 1988-ban a Szentatya jótékonysági tevékenységének támogatására. A 215 millió dollár összeggel rendelkező alapítvány a befektetéseiből származó bevételt használja fel karitatív célokra. Nem fektet be olyan vállalatokba, amelyek tevékenysége nem áll összhangban a katolikus hittel. 2015-ben több mint 15 millió dollárt osztott szét otthonteremtésre, kórházak, nevelési intézmények és életvédő tevékenységek támogatására világszerte. 1988 óta több, mint 121 millió dollárt fordítottak karitatív célokra.

(gá)

Posted: April 28, 2017, 5:40 pm

A „veletek vagyok minden nap a világ végéig” jézusi ígéret jegyében Ferenc pápa az április 26-i szerdai általános kihallgatás katekézisében a reményt adó ígéretről szólt. Húsvét második hetének szerdáján ismét több tízezer zarándok töltötte meg a Szent Péter teret.

Isten szenvedélyesen lelkes az emberért, képtelen arra, hogy elszigetelődjék tőle

Ferenc pápa katekézise kezdetén Jézus földi életének utolsó szavait „Én veletek maradok mindennap a világ végezetéig” (Mt 28,20) összekapcsolta az evangélium kezdetének prófétai üzenetével: Az Emmanuel név adatik neki, ami azt jelenti: velünk az Isten” (Mt 1,23 vö Iz 7,14). Velünk együtt jár az Isten minden nap – az evangélium benne rejlik ebben a két idézetben, melyek Isten titkát fedik fel: Ő velünk levő Isten, nincs elszigetelve a távoli mennyben, hanem szenvedélyesen lelkes az emberért, és ő képtelen arra, hogy elszigetelődjék az embertől. Mi emberek jártasak vagyunk a kapcsolatok és hidak elzárásában. Ő ellenben nem! – szögezte le a pápa. A hit és a hitetlenség mezsgyéjén a döntő mozzanat annak a felfedezése, hogy ő szeret és kísér bennünket, soha nem hagy el!

A mi lelkünk egy vándor-lélek

A mi emberi létezésünk zarándok lét, úton-járás – folytatta a pápa. Amikor egyszerűen csak az emberi reménység mozgat bennünket és a távlatok csábítását észleljük, az egy ismeretlen világ felkutatására indít bennünket. A mi lelkünk egy vándor-lélek. A Biblia tele van utazások és zarándoklások történetével. Ábrahám hivatása ezzel a felhívással kezdődik: Menj ki földedről! (Ter 12,1). A látóhatár kikémlelése nélkül nem is lehetünk érett emberek – állapította meg a Szentatya. Az ember a földi útján soha nincs egyedül. Főként a keresztény ember nem érzi magát elhagyatva, mert Jézus biztosít bennünket, hogy minden nap velünk tart.

Az ő gondoskodása soha meg szűnik, egy napra sem marad ki

Meddig tart, hogy az Isten törődik velünk? – tehetjük fel a kérdést. Az evangélium válasza nem hagy kétséget bennünk: Egészen a világ végéig! Ég és föld elmúlik, de az ő Szava megmarad: Ő a Velünk az Isten, Jézus, aki velünk együtt jár. Az ő velünk-törődése soha meg nem szűnik, egy nap sem marad ki. Nem, mert ő törődik velünk, gondunkat viseli, egyszerűen azért, mert szeret. Értitek ezt…, mert szeret! – hangsúlyozta erővel a pápa. Ő biztosan gondoskodik a szükségeinkről, nem hagy el bennünket a próbatétel és a sötétség idején. Van aki Providentia-nak, Gondviselésnek hívja őt, mert ő előre lát. Gondviselése az Isten-közelsége, az ő szeretete.

A keresztény remény gyökere az a biztonság, amit Isten megígért és megvalósított Jézusban

A keresztény jelképek között nem véletlenül ábrázolják a horgonyt, ami nekem nagyon tetszik –vallotta személyesen a pápa. Azt jelzi, hogy a mi reményünk nem üres. Nem szabad összekeverni annak a szándékával, aki erejét meghaladóan, megalapozatlan módon akarja jobbá tenni ezt a világot, miközben saját akaraterejére támaszkodik. A keresztény remény gyökere ugyanis nem a jövő vonzásában áll, hanem abban a biztonságban, amit Isten megígért és megvalósított Jézus Krisztusban. Ha ő garantálja, hogy nem hagy el, ha ő a követésére szólít fel, akkor arról biztosít minket, hogy mindig előttünk jár, tehát mitől félnénk? – kérdezte a pápa.

Amikor mindent átjár a sötétség, éppen akkor kell fényt gyújtani

Ezzel a reménységgel a keresztények bárhol járhatnak. Áthaladhatnak akár a világ sebesült részein, ahol a dolgok rosszul mennek, de mi azok közt vagyunk, akik továbbra is remélnek, ahogy a zsoltár mondja: „Járjak bár halálsötét völgyekben, nem félek, mert te velem vagy” (Zsolt 23,4). Amikor mindent átjár a sötétség, éppen akkor kell felemelni a fényt. De térjünk vissza a horgonyra! A mi hitünk a horgony a mennyben. Életünket lehorgonyoztuk a mennyben. Mit is kell csinálnunk? Meg kell ragadnunk a kötelet és menjünk csak tovább, mert biztosak lehetünk abban, hogy az életünk, mint egy horgony, már a mennyben van, azon a parton, ami felé tartunk.

A zarándok embert a remény tartja úton

Ha pusztán csak saját erőinkre támaszkodnánk, joggal érezhetnénk csalódottnak magunkat, mert a világ gyakran érzéketlennek mutatkozik a szeretet törvényével szemben. Inkább az önzés törvényét szereti. De ha fölülkerekedik bennünk a bizonyosság, hogy az Isten nem hagy el, hanem gyengéden szeret minket, akkor azonnal megváltozik a kilátásunk. „Homo viator, spe erectus”, „a zarándok embert a reménység tartja úton” – idézte a pápa a régiek mondását. Az út során Jézus ígérete, hogy velünk marad, tart meg állva bennünket, azzal a reménységgel és bizalommal, hogy a Jóisten már annak megvalósításán fáradozik, ami számunkra emberileg lehetetlen, hiszen a horgony már a túlparti ég homokfövenyén van.

Isten szent népe bárhová is megy, Isten szeretete megelőzi őt

Isten szent népe talpon álló nép, homo viator, amely jár, a reménységben lépdel. Bárhová is megy, Isten szeretete megelőzi őt. Nem olyan része a világnak, mely el tudna menekülni a feltámadt Krisztus győzelmétől. Ez a győzelem pedig a szeretet győzelme – fejezte be Ferenc pápa szerdai katekézisét az ígéretbeli reménységről.

(vl)                  

                                   

Posted: April 28, 2017, 2:59 pm

Az április 28-án megkezdődött kétnapos egyiptomi apostoli látogatása előtt a Szentatya csütörtökön este ellátogatott a római Santa Maria Maggiore bazilikába és a Salus Populi Romani Mária-ikon előtt imádkozott. Immár hagyománnyá vált, hogy Ferenc pápa minden nemzetközi útja előtt felkeresi a római bazilikát, hogy rövid imában kérje Szűz Mária oltalmát és támogatását.

Greg Burke, a Szentszék Sajtótermének igazgatója csütörtök este Twitter üzenetben és egy fotóval tájékoztatott a látogatásról: „Ferenc pápa ma este a Santa Maria Maggiore bazilikában imádkozott a Salus Populi Romani ikon előtt útját megelőzően.”

Assisiben a ferencesek imádkoznak az egyiptomi út sikeréért

Az Assisi Szent Konvent ferences közössége április 27-én, csütörtökön közleményt adott ki, amelyben tájékoztatnak, hogy kiemelt figyelemmel és imával követik Ferenc pápa egyiptomi látogatását. A ferences atyák Szent Ferenc közbejárását kérik a találkozók sikeréért, amelyeken a Szentatya a következő napokban részt vesz a béke keresése céljából. Ez a látogatás a ferencesek számára jelképesen egy másik útra is emlékeztet: a Béke Szentje, vagyis az Assisi Szent Ferenc és Melek-al-Kamel szultán közötti 1219-ben létre jött történelmi találkozó 800. évfordulójára, ami a keresztények és muzulmánok közötti fontos találkozó volt.

(sv)

 

 

Posted: April 28, 2017, 1:48 pm

"Kérlek imádkozzatok holnapi utamért Egyiptomba, ahová a béke zarándokaként megyek."

Mi recherò domani pellegrino di pace nell’Egitto di pace.

Por favor, recen por mi viaje de mañana a Egipto como peregrino de paz.

 Amanhã irei como peregrino da paz ao Egito da paz.

Please pray for my journey tomorrow as a pilgrim of peace to Egypt.

S’il vous plait, priez pour mon voyage demain comme  pèlerin de paix en Égypte.

Proficiscar cras peregrinus pacis ad Aegyptum pacis.

Jutro wybiorę się jako pielgrzym pokoju do pokojowego Egiptu.

سأزور مصر غدًا كحاج للسلام.

 

Posted: April 28, 2017, 1:48 pm

„Egy olyan világban, amelyben a gazdaság nagyobb jelentőséget tulajdonít a tárgyaknak, mint az embereknek, szükség van a gyengédség forradalmára, hogy újra a személyt helyezzük a középpontba.” Így fogalmazott Ferenc pápa 18 perces videó-üzenetében, amelyet április 25-én küldött a TED2017 konferenciára a kanadai Vancouverbe. A találkozón a gazdaság, a tudomány, a kultúra világszintű képviselői tanácskoznak „A jövő te vagy” témáról. A pápa nagy meglepetést okozott videó-üzenetével a résztvevők között. Hangsúlyozta: „a világ megváltoztatásához nem magunkba kell fordulnunk, hanem meg kell hallgatnunk a többieket, elsősorban a szegények és a Föld, közös otthonunk kiáltását”.

A TED egy széles körben elérhető platform a megosztásra érdemes gondolatok számára

A TED egy széles körben elérhető platform a megosztásra érdemes gondolatok számára. A rendezvénysorozat eredetileg egy szűkebb közösségi kezdeményezésként indult 1984-ben, sajátos módon egyetlen konferenciahelyszínen ötvözve a technológia (Technology), a szórakoztatás (Entertainment), és a design (Design) témaköreit. Az elmúlt tíz évben a TED közönsége az online videó-szolgáltatásoknak és a közösségi médiának köszönhetően folyamatosan bővült, így mára több mint száz nyelven, és több száz millió videó-megosztás révén terjeszti a gondolatokat rendkívül széles palettán mozogva: a tudományos, üzleti, és szórakoztató témákon keresztül egészen a globális problémák provokatív megvitatásáig.

Az élet nem múló idő, hanem a találkozás ideje

Mindannyiunk léte összefügg a többiek létével: az élet nem múló idő, hanem a találkozás ideje – kezdte beszédét a pápa. Üzenetét a testvériségnek és a szolidaritásnak szentelte egy olyan világban, amelyet túl gyakran eltorzít az önzés, a háború és a gazdaság, amely a dolgokra és nem a személyre összpontosít. Emlékeztetett, hogy mindannyiunknak szüksége van a másikra, egyikünk sem egy sziget, egy másoktól független autonóm ember és csak együtt építhetjük a jövőt, mások kizárása nélkül. Fontos helyre hozni kapcsolatainkat, mert az embertársunkat illető kemény ítélet, a be nem gyógyult seb, a meg nem bocsátott gonoszság a háború egy szilánkja, amit magunkban hordunk. Ki kell oltani ezt a lángot, nehogy tűzvésszé váljon és csak hamut hagyjon maga után – figyelmeztetett a pápa.

A szeretet az élet forrása és értelme

Ma sokan úgy gondolják, nem lehetséges a boldog jövő. Ezeket a félelmeket le lehet győzni, ha nem zárkózunk magunkba. A Szentatya szerint nagyobb egyenlőségre és társadalmi befogadásra van szükség. Milyen szép lenne, ha új, távoli bolygók felfedezése mellett, újra felfedeznénk testvéreink szükségleteit is, akik körülöttünk „keringenek”! – jegyezte meg a pápa. Csak a testvériségre és a konkrét szolidaritásra nevelés győzheti le a kiselejtezés kultúráját. Ha a sok ellentmondás közepette megértjük, hogy az élet ajándék, hogy a szeretet az élet forrása és értelme, hogyan nyomhatnánk el a vágyat arra, hogy jót tegyünk másoknak? A szeretet kreativitására helyezte a hangsúlyt, amely nem elégszik meg szép javaslatokkal.

A pénz és a dolgok, nem pedig az ember áll a középpontban

A pápa az irgalmas szamaritánus példabeszédét állította közönsége elé, amely a mai emberiség története. A népek útján számos sebbel találkozunk, amelyek abból fakadnak, hogy a pénz és a dolgok, nem pedig az ember áll a középpontban. Egy új világnak azok adnak életet, akik gondoskodnak másokról, akár saját kárukra is. A konfliktusok jelenlegi sötétségében, mindannyian lehetünk egy égő gyertya, amely emlékeztet arra, hogy a fény győzedelmeskedik a sötétségen, nem pedig fordítva. Ferenc pápa rámutatott a remény értékére, amely a szív erénye, amely nem zárul be a sötétségben, nem ragad a múltban, nem a jelenben teng, hanem képes látni a jövőt.

A gyengédség forradalma

Elég egy ember, hogy reményt adjunk és ez az ember lehetsz te – fogalmazott a pápa. Majd a gyengédség forradalmának témájára összpontosított. A gyengédség a közel lépő és konkrét szeretet. A szívből indul ki és elér a szemhez, a fülhöz és a kézhez. A gyengédség használja a szemet, hogy meglássa a másikat és használja a kezet és a szívet, hogy megsimogassa a másikat, hogy gondoskodjon róla. A legbátrabb és legerősebb emberek ezt az utat járták. A gyengédség nem gyengeség, hanem erő.

Az alázattal és a konkrét szeretettel a hatalom szolgálattá válik

Végül Ferenc pápa felhívta a figyelmet: minél nagyobb a hatalmad, minél nagyobb hatással vannak a cselekedeteid az emberekre, annál inkább arra kaptál meghívást, hogy alázatos légy. Különben a hatalom tönkre tesz és tönkre teszel másokat. Az alázattal és a konkrét szeretettel viszont a hatalom szolgálattá és a jó terjesztésévé válik. Az emberiség jövője nemcsak a politikusok, nagy vezetők és nagyvállalatok kezében van. Persze a felelősségük hatalmas. A jövő azonban elsősorban azoknak az embereknek a kezében áll, akik „te”-ként ismerik fel a másikat, és önmagukat pedig a „mi” részének tekintik – zárta TED előadását Ferenc pápa.

(sv)

Posted: April 28, 2017, 12:40 pm

A francia püspökök közleményt adtak ki az elnökválasztás vasárnap lezajlott első fordulója után. Nem tesznek javaslatot, hogy kire szavazzanak a hívők, csak szempontokat adnak a megkülönböztetéshez a felelős demokrácia terén. Május 7-én Emmanuel Macron, a liberális baloldal jelöltje és Marine Le Pen, a Nemzeti Front szélső jobboldali képviselője küzd majd az elnöki székért.

A közjóra és a legsérülékenyebbek védelmére hívnak

„A társadalmi tanítást ihlető evangéliumi üzenet őre, a katolikus egyház emlékeztet néhány lényeges alapelvre, mint pl. a közjó, a testvériség megvalósítása, a figyelem a legtörékenyebbekre, a személy méltósága, a szubszidiaritás.” A francia főpásztorok a hisztériától mentes vitára hívnak, amelyben a vallás is szerepet kap. Ugyanakkor figyelmeztetnek a család jelentőségére, mert a család támogatásával lehet előrelépni a társadalmi kohézió terén. Az állam hatékony eszközökkel lépjen fel a szegények, az idősek, a fogyatékkal élők és a munkanélküliek érdekében. Ezáltal kezelje pozitívan a feszültséget a korlátlan liberalizmus és a szociális jogok védelme között.

Menekültek

A migráns kérdést a középpontba helyezve a francia püspökök felteszik a kérdést: Olyan országok láttán, amelyek menekültek millióit helyezik el, hogyan léphetünk vissza e személyek ezreinek befogadásától és integrálásától? Európai szinten kell gyakorolni a szolidaritást. Európa kötelezze el magát bátran és nyújtson valódi támogatást a migránsok kiindulási országainak.

A teremtett világ védelme egy igazságosabb világ építése érdekében

Végül a főpásztorok emlékeztetnek a teremtett világ védelme terén mindenki közös felelősségére. Át kell gondolni a fogyasztási modelleket és egy kevésbé pusztító és igazságosabb világ kialakítására kell törekedni. A keresztény hit a reményre hív, hogy egy testvériesebb társadalmat építsünk a sokszínűségben, amely mindenkit jobban tiszteletben tart – fogalmaznak a francia püspökök az elnökválasztás első fordulója után kiadott közleményükben.

(sv)

Posted: April 27, 2017, 5:18 pm

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Posztgraduális Kánonjogi Intézetének 23 fős csoportja tesz tanulmányi látogatást Rómában ezekben a napokban a Szentszék különféle intézményeinél. Az egyetem oktatója, Artner Péter kánonjogász atya szervezte a maga nemében első ilyen magyar tanulmányutat, az intézet kánonjogi hallgatói számára, akik részint gyakorló egyházjogászok, papok és világiak, mások pedig most szereznek diplomát.   

A nagyon feszes program során végiglátogatják az egyes vatikáni kongregációkat, pápai tanácsokat, bírói intézményeket és mindenütt az intézmények szakemberei magyarázzák el közvetlenül a tevékenységüket. Az Artner Péter atyával készített interjúból kiderül, hogy a legnagyobb élményt az jelentette a csoport számára, hogy a hivatalokat és intézményeket konkrét emberi arcok képviselik, akikkel személyes emberi kapcsolatba tudtak kerülni.   

(vl)

Posted: April 27, 2017, 5:18 pm

Húsvét 3. vasárnapján az emmauszi tanítványok történetét olvassuk. Lukács elbeszélése igen szemléletes, ugyanakkor mély szimbolikája van.

A történet három szakaszra osztható. Az első két tanítvány és Jézus közös útja Jeruzsálem felől Emmausz irányába. A második az Emmauszban elköltött vacsora, sőt kenyértörés. A harmadik ugyan rövid, már-már egyszerű utószóhoz hasonlít, mégis jelentős: miután megértette és felismerte Jézust, a két tanítvány visszatér Jeruzsálembe. Az út és hazatérés motívuma a tékozló fiú történetét juttatja eszünkbe. A tanítványok mellé szegődő Jézust meg Fülöp utánozza majd, aki az etióp udvari embert kíséri beszélgetve, majd megkereszteli.

Lukács okosan vezeti olvasóját. Elmondja, hogy Emmausz 60 stádiumra van Jeruzsálemtől, ami körülbelül 11 kilométert, vagyis mintegy két óra gyaloglást jelent – a tétova kezdet után egy-másfél óra nagyon is megfelelő lesz egy komoly beszélgetésre. Az elbeszélő érdekeltté tesz abban, hogy az eseményt Jézus oldaláról figyeljük: mi tudjuk, hogy Jézus az az „idegen”, aki társul szegődött a két tanítvány mellé, ők még nem; mi tudjuk, mi az igazi szándéka, hogy csak „úgy tesz”, mintha tovább akarna menni, ők még nem. Ugyanakkor folyamatosan közelképet kapunk a tanítványok belső hozzáállásáról, érzelmeiről is: „szomorúan megálltak” – „pedig mi azt reméltük, hogy ő váltja meg Izraelt” – „néhány hozzánk tartozó asszony megzavart minket” – „maradj velünk, mert esteledik” – végül, visszatekintve: „ugye lángolt a szívünk, amikor útközben beszélt hozzánk, és kifejtette az Írásokat?”

Jézus odaszegődik a tanítványok mellé, meghallgatja őket, és ezzel éri el, hogy őt is igazán meghallgassák. Még nem fedi fel magát, de csak azért, hogy tanítványai mélyebben feltárhassák saját szívüket. Ennek a taktikának a csúcsa, amikor Kleofás mintegy tudatlansággal vádolja Jézust – „Te vagy az egyetlen idegen Jeruzsálemben, aki nem tudja, mi történt ott ezekben a napokban? – Jézus pedig, aki mindezen eseményeket elszenvedte, még visszakérdez: „Miért, micsoda?” Kleofásnak a másikat próbára tevő, kihívó, fejét tanárosan megkocogtató kérdésére Jézus is hasonlóképpen felel majd: „Ó, ti oktalanok és késedelmes szívűek! Képtelenek vagytok hinni abban, amit a próféták jövendöltek!” Azután kifejti az Írásokat.

Lukács elbeszélése összekapcsolja, de el is választja egymástól a megértés és a hit pillanatát. A tanítványok tudják, hogy mi történt Jeruzsálemben: a Názáreti Jézus „esetéről” beszélnek. Jézus szavára megértik, ami róla az Írásokban áll, sőt, ekkor már lángol a szívük, amire csak utólag ébrednek rá. Hinni azonban, megnyílt szemmel és megnyílt szívvel élni, csak a kenyértörés által lesznek képesek. Ebben az élményben osztoznak a tanítványok közösségével: „Azok ezzel fogadták őket: Valóban feltámadt az Úr, és megjelent Simonnak! Erre ők is elbeszélték, mi történt az úton, és hogyan ismerték fel Jézust a kenyértörésben.”

Az emmauszi történet sokak számára a szentmise ünneplésének, sőt tágabb értelemben minden hivatalos egyházi szertartásnak is előképe: az Írások olvasása és megértése után megtörjük a kenyeret, felismerjük Jézus jelenlétét, illetve más jelképes gesztusokat teszünk, mint a vízzel való leöntés, olajjal való megkenés és így tovább. Az a tény, hogy mindebben „elkísérjük” felebarátainkat a gyermekkortól egész a sírig, ma sem mindenki számára érthető azonnal.

Néha az egyházi közösség is olyan, mint a két csalódott, üres szívű tanítvány: magunk is meglepődünk, hogy Jézus mégis, még mindig mellénk szegődik, és felismerjük, és áttüzesíti a szívünket. Máskor meg olyan az egyház és annak egyik-másik tagja, mint maga Jézus: képes odaszegődni, kérdezni, meghallgatni, a titokba beavatni, és visszahívni Jeruzsálembe, a közösség, az ünnep és kiengesztelődés helyére.

Posted: April 27, 2017, 4:08 pm

János azzal fejezte be a vakon született meggyógyításának elbeszélését (9. fejezet), hogy a vak elismerte és leborulva imádta Jézust, aki viszont burkoltan a farizeusokat vádolta vaksággal. Ezután hosszabb beszédet kezd (10. fejezet), a szöveghelyzet szerint elsősorban a vitázó farizeusokkal szemben. Felvet egy képet, amely akolról és ajtóról, juhokról és pásztorról szól, majd – mivel vitapartnerei nem értik a hasonlatot – ki is fejti azt egyre bővebben. A sokoldalú kép részleteit önmagára értelmezi, úgy magyarázza meg. „Én vagyok az ajtó”, „én vagyok a jó pásztor”, mondja.

A beszédet János kétszer a körülállók reakcióinak jelzésével szakítja meg, s ezzel alkalmat teremt a mélyebb jelentésrétegek kifejtésére: az ajtó, az egyetlen ki- és bejárat lehetősége Jézusnak az üdvösség történetében betöltött különleges szerepéről szól. A beszéd középrésze szerint a jó pásztor megvéd, sőt életét adja, vagyis áldozattá válik, szinte a bárány helyett. Ismétlődik a juhok és a pásztor egymás iránti kölcsönös ismeretének témája is, amelynek mintája az Atya és a Fiú egymás iránti ismerete és szeretete. Így érkezhet el a harmadik, befejező egység a János számára annyira fontos végponthoz, ahol Jézus kijelenti: „Én és az Atya egy vagyunk”. Az első kérdés tehát az, hogy hol vannak a hívők közösségének határai, azután miért és hogyan adhat Jézus örök életet a híveknek, illetve hogyan gyökerezik mindez Jézusnak az Atyával való kapcsolatában.

Jézus felvet tehát egy hasonlatot, amely annyira hétköznapi, hogy a farizeusok nem értik, mit akar vele mondani. Izrael ősei pásztorok voltak. A nyájakat főleg téli időben a településekhez közel terelték közös akolba, ahonnan a pásztorok a saját juhaikat hívogatva, kiválasztva vitték legelőre. Nyáron az is előfordulhatott, hogy hevenyészett, mindössze kövekkel kijelölt szálláshelyen tanyáztak, ahol a bejáratot csak a pásztor őrizte. A kép hangsúlyozza, hogy a pásztor betartja a szabályokat, először is egyfajta normalitást képvisel a tolvajokkal és rablókkal szemben. Másrészt olyasfajta egymásra hangoltságot sejtet a pásztor és az egyes juhok között, amely bizalmi jellegű: ennek hallgatnak a hangjára, elég hívni őket, a gonosz szándékútól viszont menekülnek, mert érzik, hogy rosszat akar.

Az egész beszéd kinyilatkoztató jellegű: minél világosabban beszél Jézus, annál sötétebb a farizeusok sötétsége. A kérdés valójában az Isten nyájának sorsa, amelyet a farizeusok az előző fejezet tanúsága szerint rosszul terelnek. Kivetették (ekballó) maguk közül a vakon született, de immár látó embert. Most Jézus lesz az, aki összes juhát kiviszi (ekballó) közülük. A „ki és bejáró, legelőt találó” nyáj valószínűleg Izraelre utal, amelyet Józsue vezetett az ígéret földjére (vö. Szám 27,17). Jézus kivezeti a nyájat új exoduszban, teljesebb, örök életre. A kisded nyáj eddig azt hitte, kizárták az életet jelentő közösségből, most azonban Jézus az ajtó, s az út rajta át vezet a megígért országba, sőt, ő a megnyílt kapu két közösség határán. A tolvaj elveszít (apollümi – Jn 10,10), a pásztor életét adja, hogy el ne vesszenek (apollümi), hanem örökké éljenek (vö. Jn 3,16).

A jó pásztor története talán a holtak feltámadásával összefüggésben került a húsvéti időbe. A kereszténység hamar átvette a pogányok körében is ismert képet, hogy a túlvilágon Merkúr vagy Herkules vállára veszi az elhunytat, és Krisztus előképét látta bennük, aki megment az örök haláltól.

Krisztus az ajtó. Vajon hová vezet? Mitől véd meg, és mire tár fel?

Krisztus a pásztor, aki hív, de hangjához szoktatni kell magam.

 

Posted: April 27, 2017, 3:36 pm

A Visegrádi Csoport országai, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia vatikáni diplomáciai képviseletei idén a soros elnökséget adó lengyelek szervezésében emlékeztek meg, április 24-én délelőtt, a közös szentjüknek tekinthető Szent Adalbert vértanúról – tájékoztat Magyarország szentszéki nagykövetsége. A szentmisét Stanislaw Rylko bíboros, a Santa Maria Maggiore-bazilika főpapja mutatta be a vatikáni bazilikában, Szent II. János Pál pápa sírján. Magyar részről koncelebrált Tóth Tamás prelátus, a Pápai Magyar Intézet rektora. A hívek könyörgését a diplomaták olvasták fel, mindegyikük a maga anyanyelvén. Szentbeszédében Rylko bíboros külön köszöntötte Pavel Vosalik cseh, Janusz Kotanski lengyel és Peter Sopko szlovák nagykövetet, valamint Érszegi Márk Aurél magyar ügyvivőt. Felidézte II. János Pálnak Szent Adalbert gniezói sírjánál 1979-ben mondott beszédét, aki lengyel pápaként azt tekintette saját küldetésének, hogy általa az Egyházban tudatosuljon a közép-európai népek jelenléte és öröksége, s hogy személyében mintegy megjelenítse Európa lelki egységét.

Rylko bíboros rámutatott, a szent pápa szavai ma is igen aktuálisak, sőt kihívást jelentenek: hiszen bár sokan sokat beszélnek Európáról, de inkább vészterhes, mintsem reményteli jövőt jósolnak neki. Pedig Európa ma is reményt meríthet keresztény gyökereiből és örökségéből. Ahogy II. János Pál 1982-ben Compostelában figyelmeztetett: „Szeretettel kiáltok hozzád, ősi Európa – találj önmagadra, légy önmagad! Fedezd fel származásod, éleszd fel gyökereid!”

Stanislaw Rylko bíboros szerint a közép-európai országok küldetése ma éppen abban áll, hogy segítsenek Európának újra felfedezni ezen örökséget és szellemi-lelki erőforrásait.

forrás: Magyarország Vatikáni Nagykövetségének blogja

Posted: April 27, 2017, 2:07 pm

Mozdítsuk elő a barátságot és a tiszteletet a különböző vallású emberek között egy békés világ építéséért.

Posted: April 27, 2017, 2:07 pm

A pápa egy barát, és a barát a szükség pillanatában ismerszik meg – így fogalmazott Ibrahim Iszák Szidrak pátriárka, az egyiptomi kopt katolikus egyház vezetője a Vatikáni Rádiónak Ferenc pápa közelgő látogatásáról.

Öröm és hála a pápa látogatása miatt

Örömmel és türelmetlenül várják a pápa érkezését, ugyanakkor nem tagadják, hogy a virágvasárnapi merényletek miatt félnek és aggódnak is. Erős a hitük, hogy a nagy pásztor, Péter utóda elmegy megáldani Egyiptomot és az ott élő egyházakat. Ferenc pápa látogatásának sok aspektusa van: az Egyiptomnak szóló látogatás az egész világnak üzenet, hogy támogassák ezt az országot, mert megérdemli. A kopt katolikusok hálásak a Szentatyának, hogy a merényletek dacára is kitart utazása mellett. Ez újra megerősíti azt, hogy Ferenc pápa a béke embere és az egyiptomi nép barátja, hiszen az igaz barátot a nehéz pillanatokban ismeri meg az ember. A mostani pedig igazán nehéz pillanat – magyarázta a Vatikáni Rádiónak a kopt katolikus pátriárka. A béke támogatásához fontos a párbeszéd: az egész világon bekövetkező terrortámadások ellenére munkálkodnak a béke emberei, mint a Szentatya és azok, akik körülötte lesznek majd a konferencián.

A kairói békekonferencia kiindulópont

Vajon mennyit nyom a latban a kairói békekonferencia, amelyen nemzetközi viszonylatban muzulmánok és keresztények is részt vesznek? Erre a kérdésre Szidrak pátriárka a következőt válaszolta: „Nem láthatom előre a dolgokat, de azt kívánom, hogy ez kiindulópont legyen sok más konkrét elkötelezettséghez: nemcsak a kongresszusok építik a békét, mivel a kongresszus csak a kezdet. Mindazok, akik ezt a békekonferenciát előmozdították, felhívást intéznek az egész világhoz, a békeszerető emberekhez, hogy együttműködést, segítséget, támogatást kérjenek. Remélem, hogy ebből a konferenciából sok további konkrét dolog születik majd.”

Az egyiptomiak nemet mondanak a terrorizmusra

A kairói keresztények a merényletek után bátran, igazi keresztény lelkülettel reagáltak, kimutatva, hogy mindig az együttélést keresik. Vajon képes-e ez az erős egyensúly ellenállni az Egyiptomban jelentkező terrorizmusnak? A Vatikáni Rádió kérdésére a kopt katolikus pátriárka elmondta, hogy az egyiptomi keresztények és általában véve az egyiptomiak nem először reagálnak így. Mindazonáltal elsősorban a keresztényekre jellemző, hogy a hit látásmódjával fednek minden történést. Főként ebben a húsvéti időszakban, de a nagyhéten is úgy reagáltak, ahogy mindig szoktak: a halál nem a vég, még ha mészárlás is történt. Pozitívan válaszolnak, de nem tagadják a bennük dúló indulatot sem, amit lelki nyugalmuk elvesztése miatt éreznek. Ez üzenet minden kereszténynek, akik igyekeznek Egyiptom javát, jövőjét és fejlődését szolgálni. Sokan vannak azok is, akik nem akarják, hogy fejlődjön Egyiptom, de az egyiptomiak – közülük is első helyen a keresztények – nemet mondanak a terrorizmusra, és a jót, a békét és a fejlődést akarják országuk számára – zárta a Vatikáni Rádiónak adott interjúját Ibrahim Iszák Szidrak, egyiptomi kopt katolikus pátriárka.

(gá)

Posted: April 27, 2017, 2:07 pm

Meghalt, eltemették, feltámadt és megjelent: Jézus él! Ez a keresztény üzenet magva.

Posted: April 26, 2017, 1:43 pm